Hadjárat indul a hálapénz ellen: csapdával buktatják le az orvosokat, akik elfogadják

HelloVidék 2021. január 18. 09:28
A már létrejött Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály fókuszában a hálapénz lesz, március elseje után ellenőrizhetik az egészségügyi alkalmazottakat

A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül már felállították azt a főosztályt, amely március elseje után ellenőrizheti az egészségügyi alkalmazottakat. Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály fókuszában a hálapénz lesz, írja az Infostart.

- fejtette ki az InfoRádiónak a Belügyminisztérium sajtófőnöke, Samu Attila dandártábornok. A hálapénz ugyanúgy megmarad a korrupciós bűncselekmények körében mint üldözendő, csak a törvényi tényállás egészül ki egy új elemmel.

Fontos változás még többek között, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat március 1-jétől alkalmazhatja a megbízhatósági vizsgálatot, amely az egészségügyi szolgálati jogviszonyt választókra vonatkozik. A vizsgálat olyan, a valóságban is előforduló élethelyzet mesterséges kialakítása, amely lehetővé teszi annak az ellenőrzését, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e a jogszabályokban előírt hivatali kötelezettségének, hogy befolyásmentesen látja el a feladatát, vagyis jogszabályszerűen jár-e el.

A megbízhatósági vizsgálatok miatt létrejött az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztálya, amely további három osztályra tagozódik. Az ötven főből 46 a hivatásos állomány tagja, négyen pedig rendvédelmi igazgatási alkalmazottak. Március elsejétől dolgoznak majd élesben. Egy ilyen vizsgálat megindításához továbbra is ügyészségi jóváhagyás lesz szükséges.

Címlapkép: Getty Images