Megmentik a legendás magyar Maci kávét: új korszak kezdődhet a vidéki gyár életében

MTI 2021. január 19. 11:00
Az egykori jánossomorjai Franck-gyárban a Multi-Cikória Kft. őrzi még a hazai cikóriafeldolgozás hagyományait, és gyártja többek között a generációk számára meghatározó Maci kávét. Most új életet lehelnének a cikóriatermékekbe, pályázati források segítségével - írja a Kisalföld.

A jelenleg külföldi és magyar tulajdonú céget egy magyar csoport vezeti, akik modernizálnák a magyar cikóriatermékeket. Pályázati sikereik már vannak, de az igazi fellendüléshez továbbiakat céloznak meg.

A mindenki által ismert Maci kávé újrabrandingelése is zajlik, de a többi termékünket is megújítva szeretnénk eljuttatni minden háztartásba, hiszen a cikória egészséges, számos jótékony hatással bír. Ezt a célt szolgálta a miniszteri látogatás is

– nyilatkozta a lapnak dr. Szeredi Ádám tulajdonos.

Maláta és cikória

Maláta és cikóra – ez az eredeti recept, innen a név is: Maci kávé. A gyárban már csak egy épületben folyik a munka. A szárított és darabolt cikóriagyökeret pörkölik, őrlik, az emeletre feljuttatott pótkávét fent keverik, egy szinttel lejjebb pedig dobozokba töltik. Mindezt még a régi, sokat látott gépeken.

A termékeket modernizálnák

Már nem főzést igénylő, hanem instant termékcsaládot vezetnek be. Persze marad a Maci a gyerekeknek, ahogy a letisztult, nosztalgikus cikóriaporok is, de az egészséges étkezés piacát is megcéloznák a gyorsan elkészíthető cikóriaital számos változatával. A növény gyökerének sok kedvező élettani hatása van, rostokban gazdag és nagy inulinforrás.

Az inulin természetes, intenzív cukorpótló és prebiotikumként segít a bél- és immunrendszer működésében. De állati takarmányokban is alkalmazzák, mert gyulladáscsökkentő és vérnyomás-beállító hatása is van. Ezt szeretnénk itt, a jánossomorjai üzemben kivonni a cikóriából, ez is a terv része

– közölte Szalai Péter megbízott vezető.

Címlapkép: Getty Images