Megdöbbentő: sáros esőt jósolnak Magyarországra, itt a magyarázat

HelloVidék 2021. február 6. 08:50
A hétvége folyamán Afrika irányából szaharai eredetű homok érkezik Európa több országa fölé is a magasban uralkodó erőteljes délnyugati áramlás hatására, ez pedig hazánkat sem kerüli el.

Hétvégén szaharai eredetű homok színezheti meg Európa több részén, így Magyarországon is a csapadékot, írja az Időkép. A hétvége folyamán Afrika irányából szaharai eredetű homok érkezik Európa több országa fölé is a magasban uralkodó erőteljes délnyugati áramlás hatására. Többek között Franciaország keleti fele, Észak-Olaszország, Svájc, Németország több tartománya, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország déli tájai fölé is megérkezik a sivatagi homok a magasban, vasárnap pedig a Magyarország fölötti légrétegekben is megtalálható lesz.

Ugyanakkor az érintett területek egyes részein csapadékhullásra is számítani kell.

Ilyenkor a tereptárgyakra barnás-sárgás vízcseppek jutnak, ami "mocskossá teheti" a kinn parkoló autókat, de a tereptárgyakon is jól megfigyelhető az esőcseppekkel érkező homok, mely a víz felszáradása után kiszáradt formában is ott marad.

de hajnalban az Északi-középhegység térségében többfelé ónos esőre van kilátás, viszont ezekkel a cseppekkel is kihullhatnak már homokszemek a légkörből. Ugyanakkor lesznek olyan tájak is hazánktól nyugatra, északnyugatra, valamint északra, ahol havazni fog, így a szaharai homok a hópihéket színezheti el barnás-sárgás irányba, de a pirosas árnyalat is jellemző lehet a szilárd csapadék esetében.

Címlapkép: Getty Images