Titokzatos égi jelenség: különleges kisbolygót fedeztek fel a magyar csillagvizsgálóban

HelloVidék 2021. február 7. 08:56
Ebben a kutatási kategóriában a piszkéstetői vizsgáló "vetekszik" a NASA-val és az európai kutatóállomásokkal, feltéve, hogy jó idő van és némi szerencse.

Január 31-én a Piszkéstetői Obszervatóriumban egy különleges kisbolygót fedezett fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományt Kutatóközpont munkatársa, írja az Infostart.

"Már ősz óta a Földet megközelítő égitesteket kutatjuk, a legújabb volt az ötödik felfedezésünk. Ez egy 40-50 méter átmérőjű égitest, becsapódása esetén egy nagyvárosnyi területet is képes lenne lerombolni, de ettől nem kell félni, a legutóbbi égitest több millió kilométerre húzott el tőlünk, és ha 2027-ben visszatér a Föld közelébe, akkor sem tud 1,9 millió kilométernél közelebb kerülni hozzánk" - nyilatkozta a tudós.

Hosszú távon, tízezer, százezer vagy millió éves távon egy ilyen égitest sorsa tipikusan az, hogy vagy beleütközik egy belső bolygóba, vagy – és ennek van a legnagyobb esélye – a Napban végzi, elpárolog, szétfoszlik, darabokra hullik.

A Föld tágabb környezetében mintegy 20 ezer kisbolygó keringhet, de egymillió fölött van azoknak a száma, amelyek a Naprendszerben akár csak törmelékként jelen vannak. Tanulmányozásuk a Naprendszer kialakulásának vizsgálata miatt fontos.

feltéve, hogy jó idő van és némi szerencse. Az eszközök rendelkezésre állnak.

Címlapkép: Getty Images