Müller Cecília üzent az időseknek: ne spekuláljanak, nincs min gondolkodni

MTI 2021. március 10. 18:05
Szeretnének végezni a regisztrált 80 éven felüliek oltásával, ahol ez már megtörtént, a háziorvosok visszafelé haladva, még mindig az idős korosztály tagjainak adják be a vakcinát - mondta el az országos tisztifőorvos.

Az idősek oltását kérik elsősorban a háziorvosoktól a héten - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán. Müller Cecília közölte, a betegséget bárki elkaphatja, de az idősek "mégis csak magas kockázatot hordoznak". Megjegyezte:

Ehhez regisztrálniuk kell azoknak az időseknek, akik ezt még nem tették meg, hiszen a háziorvos csak így értesülhet "oltakozási igényükről".

Mindegyik Magyarországon használt vakcina hatásos. Az első dózist követő két hét múlva jó védettséget adnak - közölte. A háziorvosoktól pedig azt kérte Müller Cecília, hogy

A háziorvosok többsége szerdán AstraZeneca oltóanyagot kap, ezzel hajtják végre a legidősebbek beoltását. A kórházi oltópontokon jelenleg a Szputnyik és a Pfizer oltóanyaggal oltanak, oda is küldhetik pácienseiket a háziorvosok.

Elmondta, hogy már 1 107 791 embert beoltottak Magyarországon. Az idősek átoltottsága magas, de szeretnék ezt a korosztályt minél előbb teljes mértékben "lefedni". "A járvány harmadik hullámának nagyon meredeken felszálló ágában vagyunk" - fogalmazott Müller Cecília. Az új fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma is napról napra növekszik. Kedden 5653 új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma pedig 120 ezer fölé emelkedett. A 123 691 aktív fertőzött egy részénél enyhén zajlik le a betegség, de mind többen kényszerülnek kórházi kezelésre, és egyre súlyosabb esetekkel találkoznak, a fiatalok körében is.

Jelenleg 8348 koronavírusos embert ápolnak kórházban Magyarországon. Ez a szám korábban soha nem volt ilyen magas - hangsúlyozta, hozzátéve: mintegy 10 százalékuk szorul lélegeztetésre. Mivel ilyen magas a kórházban kezeltek a száma, a vérplazma iránti igény is megnőtt. Ezért a tisztifőorvos azt kérte, hogy

Ennek feltételei megtalálhatók az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján. A legfontosabb, hogy az illető legyen két hete tünetmentes és ne legyen súlyos, krónikus betegsége. Kitért arra is, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszer már a járóbetegellátásban is rendelhető. Aki megfertőződik, konzultáljon háziorvosával a gyógyszer felírásáról - tette hozzá.

A koronavírus-járvány harmadik szakasza nem csak dinamikájában más, "súlyosabb, rapidabb fertőzéssel nézünk szembe" - hangsúlyozta, megjegyezve: a súlyos esetek számának növekedése is nehezíti a harmadik hullám felszálló szakaszának járványügyi kezelését.

Kedden 179 beteg halt meg - ez megközelíti a második hullámban regisztrált csúcsot.

Ez fontos figyelmeztető jel - közölte a tisztifőorvos, aki szerint látható, hogy mennyire fontos a szabályok szigorítása és következetes betartásuk. Nagyon fontos a fertőzés továbbadásának megakadályozása, ennek érdekében a maszkviselés, a távolságtartás, a higiénés szabályok betartása, ami a jelenlegi helyzetben minimumkövetelmény - szögezte le. Aki ezeket a szabályokat nem tartja be nemcsak magát, hanem a közösséget is veszélyezteti.

A tisztifőorvos szerint most nagyon fontos az önmérséklet, a kontaktusok, a társadalmi érintkezések kerülése, ezért mindenkitől azt kérte, ami nem halaszthatatlan, arról most mondjanak le. Müller Cecília kitért arra is, hogy egy évvel ezelőtt, a pandémia kezdetén még azzal számoltak, hogy egy légzőszervi megbetegedéssel állnak szemben. Azóta bebizonyosodott, hogy az egész szervezetet, valamennyi szervet megbetegítheti a vírus, valamint

Az operatív törzshöz érkezett kérdések között Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályának vezetőjének szerdai nyilatkozatára is rákérdeztek, amely szerint a most pusztító brit vírusmutáns fertőzési rátája meghaladja a hármat, vagyis egy ember három másiknak adja tovább. Müller Cecília elmondta, a koronavírus megjelenésekor egy beteg két másik embernek tudta átadni a fertőzést. Ehhez az kellett, hogy legyenek egy légtérben, maszk nélkül, esetlegesen tünetekkel, figyelmen kívül hagyva a higiénés, védelmi szabályokat.

Ugyanakkor, mivel az emberek maszkot hordanak, távolságot tartanak, és betartják a higiénés szabályokat, így tényszerűen 1,3 a vírus reprodukciós rátája. Ha viszont ez a szám 1 felett van, az azt jelenti, hogy terjed a betegség; a ráta 1 alá szorítása után lehet azt mondani, hogy csökken a fertőződés veszélye.

Egy másik kérdésre válaszolva azt is elmondta: a szakirodalomban főként arról számolnak be, hogy aki már átesett a koronavírus-fertőzésen, annak nagy valószínűséggel ellenanyagot termel a szervezete, így ha ismét megfertőződik is, általában gyengébb lefolyású lesz nála a betegség - de ez nem minden esetben igaz.

Címlapkép: Getty Images