Durva változások jönnek: eltűnnek Magyarországról a legnépszerűbb borfajták?

MTI 2021. március 12. 14:06
Aggodalomra lehet és van is ok, ám a pánik és a borágazat temetése túlzó és felesleges. Viszont jelenleg úgy tűnik, teljes egészében mediterrán körülmények várnak a magyar bortermelőkre a 21. század végére.

Teljes egészében mediterrán körülmények várnak a magyar bortermelőkre a 21. század végére, a borászok dolgát azonban az extrém időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése is nehezíti - figyelmeztet Buzási Attila regionális és környezetgazdász, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa.

Aggodalomra lehet és van is ok, ám a pánik és a borágazat temetése túlzó és felesleges.

De ehhez is szükség lesz alkalmazkodásra, egyebek között új fajták bevonására, különböző klónok használatára, új dűlők kialakítására - hangsúlyozza az éghajlatváltozás hatásait bemutató weboldalon szerdán közzétett bejegyzésében a szakember. Buzási Attila szerint

A közép-európai régióra vonatkozó éghajlati előrejelzések masszív felmelegedést, illetve a csapadékeloszlás változékonyságát, a lehulló csapadék intenzitásának növekedését emelik ki. Ezek mind erősen befolyásolják a szőlő fejlődését és az elkészült bor minőségét, élvezeti értékét. A klímamodellek a század végéig drámai változásokat jeleznek előre - mutat rá a kutató.

Buzási Attila figyelmeztet arra is, hogy

Ide tartoznak akár a tavaszi fagyok vagy a villámárvízi elöntések is, amelyek jelentős negatív következményekkel járnak az ültetvényekre.

A termelők az emelkedő hőmérséklet miatt szerte Európában magasabb cukortartalmú szőlőszemekkel dolgoznak, ami magasabb alkoholfokot eredményez. "Elkezdődik tehát egy nagyon vékony pallón futó mutatvány: az elkészített borokban alapvetően az egyensúlyt keressük, az alkohol, a sav és az aromák egységét. Mindemellett a fogyasztók az utóbbi években a könnyebb, gyümölcsösebb karakterű borokat keresik, amivel szöges ellentétben állnak a klímaváltozás által kiváltott hatások" - fogalmaz a szakember. Szerinte azonban már több alkalmazkodási megoldást is bevezettek a nagyobb termelők és borvidéki szövetségek.

A borászok munkájában fontos szerepet kell, hogy játsszanak az éghajlati adottságok és változások folyamatos monitorozása és számba vétele, a fogyasztók részéről pedig nagyobb rugalmasságra lesz szükség - összegez Buzási Attila.

Címlapkép: Getty Images