Ezért van az egekben a bútorok ára: kiszámíthatatlan drágulás indult be

Bódogh Gabriella 2021. július 14. 06:20
Legyen házépítésről vagy felújításról szó, a bútorvásárlás mindig fejtörést okoz. Felvetődik a kérdés, hogy berendezési tárgyainkat egyedileg készíttessük, vagy inkább áruházból, internetről rendeljük meg őket. Mindegyik vásárlásnak megvan az előnye, de a döntést leginkább két dolog befolyásolja: a pénztárcánk és az igényeink. A döntés megkönnyítésének érdekében megkerestük a Fabuniót (Magyar Fa- és Bútoripari Unió), hogy válaszoljanak kérdéseinkre.

A bútorválasztásnál melyek a legfontosabb szempontok?

A három legfontosabb szempont az ár-érték arány, a szállítási határidő és a kapcsolódó szolgáltatások. Az elsőt talán nem kell magyarázni. Az azonnali elérhetőség egyre fontosabb szempont egy bizonyos árszint alatt; a vásárlók gyakran hajlandóak többet fizetni egy bútorért, csak ne kelljen heteket/hónapokat várni. Az egyéb szolgáltatások, mint például a bútor összeszerelés, a vásárlói élmények, a kiszolgálás minősége, vagy a garanciális ügyintézés gördülékenysége, szintén döntő szerepet játszanak abban, hogy hol vásárolja meg a bútort a fogyasztó.

Hogyan lehet elkerülni a gyengébb minőségi tömeggyártott bútorokat? Mire érdemes figyelni?

A bútorok sokfélesége miatt nem lehetséges általános tippeket adni. Fontos az, hogy a vásárlás előtt nézzünk utána a terméknek, vagy a vállalkozásnak egy internetes kereséssel. Ma már több internetes fórum is rendelkezésre áll, ahol a vásárlók visszajelzéseket hagyhatnak a vásárlási élményeikről és termékkel kapcsolatos tapasztalataikról. A Fogyasztóvédelemi Hatóság honlapján van például adatbázis veszélyes termékekről illetve jogsértő webáruházakról.

Ha bizonytalanok vagyunk a legjobb megoldás, ha elmegyünk és kipróbáljuk a bútort, illetve online rendelés esetén élhetünk a 14 napos elállási lehetőséggel.

Amennyiben valaki egyedi vagy tömeggyártott bútort vásárol, a felújítás/építkezés mely szakaszában érdemes utánajárnia, hogy milyet szeretne?

Már a tervezési szakaszban érdemes átgondolni a bútorzattal kapcsolatos igényeinket. Ha egyedi bútort szeretnénk, akkor nem szabad elfelejteni, hogy maga a gyártás is időt vesz igénybe, így nem érdemes a felújítás végéig halasztani a megrendelést. A belső térelválasztó falak hosszának megválasztásában is sokat segíthet, ha előre tudjuk milyen bútort szeretnénk elétenni vagy rászerelni, lletve színek-minták összeegyeztetése is fontos lehet a tervezési fázisban.

Az egyedi gyártás vagy a bútoráruházi kínálatból választás a jobb?

Más piaci igényeket szolgál ki az egyedi, és mást a tömeggyártás. A tömeggyártás olcsóbb darabárat eredményezhet és azonnali elérhetőséget: a gyártási és logisztikai standardok könnyen értékesíthetővé teszik a terméket az online értékesítési felületeken. A megnövekedett piaci igényeket csak így lehet kiszolgálni. A legtöbb bútoráruház lehetőséget kínál a megvásárolt bútor, szűkebb-bővebb keretek közötti konfigurálására is.

Fontos, hogy az egyedi bútorok ára a kivitelező részéről egy szolgáltatáscsomagot is tartalmaz, úgymint méretre gyártás, szakemberek általi szerelés, szállítás stb. Az egyedi gyártás flexibilitást is ad a megrendelőnek; teljesen az ő igényeire szabva készülhet el a berendezés.

Melyik gyártási mód éri meg jobban?

Mindkét gyártási metódusnak megvan a felvevőpiaca. A szakosodott vállalatok az adott piaci igényekre mérten alakítják ki az üzemméretet és modellenként az optimális darabszámot.

Miért érdemes egyedi bútorgyártásban gondolkodni? Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Előfordulhat, hogy a berendezni kívánt helyiség adottságai olyanok, hogy standard méretű bútorokkal nem oldható meg az optimális helykihasználás. Esetleg olyan egyedi színeket, formákat képzeltünk el, melyek nem találhatóak meg a nagy gyártók kínálatában. Problémát okozhat az is, ha egy korábban vásárolt termék, vagy termékcsalád gyártása megszűnt, így nehezebb megfelelő kiegészítőt találni hozzá.

Hátránya a kapacitás korlátozottsága miatti magasabb árszint. Mivel egyedi rendelésről van szó, a termékek nagy része nem készletezhető, így hosszabb teljesítési idővel kell számolni.

Miért érdemes bútoráruházban vásárolni? Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Egy helyen koncentrálódik a kínálat, kézzel fogható, kipróbálható a választék, ötleteket lehet meríteni, az újdonságok is általában itt jelennek meg először. A minőségbiztosítási rendszerek és a standardizált gyártási folyamatok egységes termékminőségszintet biztosítanak.

Előnye a rövid teljesítési határidő. Bizonyos termékeknél pedig jelentős anyagi megtakarítás érhető el a sorozatgyártásnak köszönhetően. A nagyáruházak emellett teljes lakberendezési választékot kínálnak például lakástextilekkel, vagy világítástechnikai kiegészítőkkel.

Hátránya, hogy a méret és formaválaszték korlátozott: a gyárak a logisztikai és anyagkihozatali szempontokat is figyelembe veszik a tervezéskor, így korlátozottabb az elérhető választék.

A tömeggyártott és az egyedi bútoroknál mire és meddig terjed ki a garancia?

A jótállás 2021-től az alábbiak szerint érvényes:

  • 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,
  • 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
  • 250 000 forint eladási ár felett három év.

Ezen időszakok alatt az eladónak kell bizonyítania, hogy a hiba nem rendeltetésszerű használat miatt keletkezett. Minden egyéb esetben köteles javítani, vagy visszavásárolni a bútort. A rendeltetésszerű használat feltételeit a termékhez mellékelt használati útmutató tartalmazza.

A fa alapanyagának emelkedése mennyiben növeli meg a gyártás költségeit?

A bútor típusától függ, hogy milyen arányban tartalmaz fából készült alkatrészeket, de általánosságban elmondható, egy év alatt átlagosan 15-20%-kal emelkedett a bútorok fogyasztói ára.

Milyen mértékű áremelkedés várható?

Ez jelenleg nem megbecsülhető; középtávon az alapanyagárak konszolidálódására számítunk, de a jelenlegi adatok alapján, ez nem fogja elérni a járvány kitörése előtti szinteket.

Milyen problémákat osztanak meg Önökkel a gyártók (asztalosok) és forgalmazók?

Alapanyagellátási problémák jelentősek a szektorban, többek között MDF és HDF-táblákból, illetve kárpitoshabokból is hiány van. Ennek következtében kiszámíthatatlan áremelkedési spirál indult be; a kiajánlott árakat csak rövid ideig tudják tartani a gyártók, folyamatos korrekciókra van szükség.

Vannak-e területi különbségek abban, hol van nagyobb kereslet az egyedi gyártású vagy a készen kapható bútorokra?

A szálloda -és vendéglátóipar túlnyomórészt egyedi gyártású berendezéseket használ. A lakossági felhasználásban a tömeggyártott termékek dominálnak.

Mi lehet az oka annak, hogy a lakossági szektorban a tömeggyártott bútordarabok a dominánsak?

Az élelmiszeripart tudnám felhozni példaként, ahol szintén igény van arra, hogy a helyi termelők mellett az áruházláncok is részt vegyenek az ellátási láncban. A bútoriparban is van annyi kapacitás, hogy tömegigényeket szolgáljon ki, hiszen képes arra, hogy nagy szériákban gyártson termékeket és hatékonyan juttassa el azokat a gyárból a fogyasztóig.

Címlapkép: Getty Images