Órási gáz: a kereskedő miatt került bajba a 130 ezres város távhője, de itt a mesterterv

HelloVidék 2021. december 15. 09:00
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lehetővé tette a győri távhőszolgáltató számára, hogy 2021. december 21-ig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) biztonsági földgázkészletéből lássa el fogyasztóit - közölte a MEKH. Az átállásból a fogyasztók semmilyen változást nem érzékeltek, és nem is fognak. Nem lesz egy otthonban sem hideg a radiátor, ugyanannyiért és ugyanolyan szolgáltatást kapnak a fogyasztók, ahogyan az elmúlt időszakban - nyilatkozta a Győr-Szol Zrt. igazgatóságának elnöke.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a GYŐR-SZOL Zrt. által ellátott felhasználók távhőszolgáltatásának biztosítása érdekében a győri távhőszolgáltató számára lehetővé tette, hogy december 21. 6:00 óráig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) ilyen esetekre elkülönített biztonsági földgázkészletéből lássa el fogyasztóit. Az átmeneti időben a távhőtermelő a jogszabályban meghatározott szabályozott díjat köteles fizetni a stratégiai készletből felhasznált földgázért - írja a MEKH.

A hír hallatán a Kisalföld.hu megkereste Endrődi Péter kabinetfőnököt, a Győr-Szol Zrt. igazgatóságának elnökét, aki elmondta a lapnak, hogy a győri távhőszolgáltató szerződött földgázkereskedője, a Global NRG Zrt. december 14-én 6:00 órától mondta fel a földgázkereskedelmi szerződést. A MEKH a távhőszolgáltatásról szóló törvény rendelkezései alapján hivatalból indított eljárás keretében határozatot hozott a földgázforrás nélkül maradó győri távhőszolgáltató ideiglenes ellátásáról.

A megfelelő hivataloknak leadtuk a jelzést, hogy tegnapi naptól nincsen gázkereskedőnk. Ezek alapján, kaptunk arra lehetőséget hogy a stratégiai tartalékból piaci áron vásárolhassunk a következő hét napban gázt, azaz december 21-ig. A rendelkezésre álló hét nap alatt a új földgázkereskedelmi szerzősét kell kötnünk. Most várjuk az ajánlatokat, amennyiben kapunk megfelelőt, az eljárást lefolytatva megvizsgáljuk, hogy milyen feltételekkel tudjuk a jövőre nézve elfogadni. Amennyiben nem találunk ez alatt a idő alatt kereskedőt, meglátjuk milyen további lehetőségeink vannak

- fogalmazott Endrődi Péter, aki kiemelte, hogy az átállásból a fogyasztók semmilyen változást nem érzékeltek, és nem is fognak. Nem lesz egy otthonban sem hideg a radiátor, ugyanannyiért és ugyanolyan szolgáltatást kapnak a fogyasztók, ahogyan az elmúlt időszakban. Endrődi Péter még kiemelte:

Tehát december 21. után is lesz távhőszolgáltás, csak az a kérdés ki lesz a kereskedő.

Címlapkép: Getty Images