Itt van, amit nagyon nem vártunk: jön a vízkorlátozás ezeken a Pest megyei településeken

HelloVidék 2023. július 12. 17:02

A DMRV Zrt. Facebook-oldalán felhívást közölt arról, hogy a másodfokú hőségriasztásra, valamint a megnövekedett ivóvíz-igényre tekintettel arra kérik a lakosságot tizenöt, Budapest környéki agglomerációs településen – Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, valamint Üröm – hogy ha lehetséges, mérsékeljék ivóvízfogyasztásukat a következő napokban a vízellátás zavartalanságáért.

A Duna Jobbparti Regionális Vízellátó Rendszer ellátási területén az utóbbi napok üzemeltetési adatai alapján a vízfogyasztás egyértelmű növekedése tapasztalható. Jelenleg az érintett települések vízellátását biztosító rendszereink magas fogyasztás mellett maximális kapacitással, üzemszerűen működnek, szolgáltatási területünkön egyelőre sehol sem alakult ki vízhiány. Ugyanakkor a fogyasztási igények további emelkedése a vízellátó rendszerben kritikus üzemállapot elérését okozhatja, amelynek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki

- írják.

  • Törekedjenek az ésszerű vízfogyasztásra: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl. medencetöltés), annak érdekében, hogy minden Felhasználó ivóvízhez juthasson.
  • Mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre
  • szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki.
  • Kérik továbbá az Önkormányzat közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének szüneteltetését.

Lokális vízhiány esetén a társaság lajtos vízellátást biztosít az érintett területen.

Elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el szerda éjfélig Szentendrén, illetve visszavonásig Pomázon is. A tájékoztatás szerint nem kizárt, hogy később Leányfalun, Pilisvörösváron, Solymáron, Csobánkán és Pilisszentivánon is elrendelik a korlátozást.

Címlapkép: Getty Images