Maradnak a rezsicsökkentett árak a fűtésszezonban: ennyien tartoznak a védett sávba

MTI 2023. október 13. 15:31

Magyarország felkészült a hidegebb hónapokban megnövekvő energiaigények biztonságos kiszolgálására: az október közepén induló fűtési szezonban a lakossági távhőszolgáltatás rezsicsökkentett díjai nem változnak.

Az ellátás zavartalanságát garantálja a már betárolt gázkészlet mennyisége is – szögezte le az Energiaügyi Minisztérium (EM). Közleményük szerint a kormány megőrzi az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentést. A hazai lakossági felhasználók, tartósan Európában, a legolcsóbban jutnak villamos energiához és földgázhoz.

Az Energiaügyi Minisztérium a közelmúltban országos szinten egységesítette a nettó gázdíjakat: a lépésnek köszönhetően az elosztói területek többségénél kismértékben még csökkentek is az átlagfogyasztásig fizetendő rezsivédett földgázárak. A távfűtéssel ellátott háztartások díjai nem változnak, miközben az intézményi felhasználók októbertől a tavaly év végi áraik negyedét fizethetik. Az EM közleményéből kiderül, hogy az ellátást a téli hónapokban a betárolt jelentős mennyiségű, 6,3 milliárd köbméteres gázkészlet garantálja.

Címlapkép: Getty Images