Jeles évforduló: 30 éves lett a vidék egyik legnagyobb diagnosztikai központja

MTI 2024. január 19. 19:33

Az epilepszia, a Parkinson-kór és a stroke kezelése terén elért kutatások országos, esetenként nemzetközi szinten is kiemelkedő ellátóhellyé tették a Pécsi Diagnosztikai Központot (PDK), amelynek harmincéves fennállását pénteken ünnepelték.

Az elmúlt három évtizedben az intézmény régiós szinten úttörő szerepet játszott a modern képalkotó diagnosztika megteremtésében, továbbá a központ segítségével lefolytatott kutatásokkal súlyos neurológiai betegségek kezelésében értek el sikereket országos, illetve nemzetközi szinten.

Így végeztek a pécsi szakemberek paradigmaváltó kutatást a koponyasérülések osztályozásában, és szintén a PDK támogatásával valósult meg a stroke-ot elszenvedők mesterséges intelligencia segítségével történő távdiagnosztikája is.

Közölték, hogy 2019 óta a központ teljes egészében két egyetemi alapítvány fenntartásában működik, és mind az államilag finanszírozott, mind a térítéses vizsgálatokból származó bevételeket az ellátásba és az eszközpark folyamatos fejlesztésébe forgatja vissza - olvasható az intézmény közleményében.

Címlapkép: Getty Images