Rengetegen pórul jártak a Balatonnál: ez volt a módszere a csaló ingatlanközvetítő cégnek

HelloVidék 2024. február 5. 09:33

Egy országos közvetítői hálózathoz tartozó, több Balaton-parti városban irodát működtető cég előre elkészített szerződésminta alapján kötött ingatlanközvetítői szerződést az eladókkal.


 

Pert nyert az ingatlanközvetítő cég ellen az ügészség. Az országos közvetítői hálózathoz tartozó, több Balaton-parti városban irodát működtető cég előre elkészített szerződésminta alapján kötött ingatlanközvetítői szerződést az eladókkal. Azonban a szerződésminta több kifogásolható rendelkezést is tartalmazott. Így a blanketta szerint az eladónak akkor is ki kellett fizetnie a jutalékot, ha a közvetítés nem járt eredménnyel, még akkor is, amikor a sikeres ügylet elmaradása nem neki volt felróható - számolt be róla a Sonline.

Szintén sértette a jóhiszeműség követelményét az a rendelkezés, amelyben díj megfizetésére kötelezték az eladót akkor is, ha a szerződés megszűnését követően két éven belül adta el a lakást olyan vevőnek, aki korábban az ingatlanközvetítő cégnél érdeklődött ugyan, de az adásvétel akkor nem jött létre.

Tisztességtelen az a szerződési kikötés is, mely a közvetítői díj késedelmes megfizetése esetén a törvényben meghatározott mértékű késedelmi kamat kétszeresét számolta fel.

A Somogy Vármegyei Főügyészség keresete nyomán a Kaposvári Törvényszék ítéletében megállapította a fenti szerződési feltételek érvénytelenségét, így azok a fogyasztóval kötött szerződésnek sem részei a továbbiakban. A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla jogerős döntésével az elsőfokú ítéletet helyben hagyta.

Címlapkép: Getty Images