Több mint egymilliárdot költöttek a vidéki műemlék-iskolára: rá sem ismerni a 150 éves épületekre

MTI 2024. március 14. 21:33

Újabb 1,1 milliárd forintos kormányzati támogatással újították fel és bővítették a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 150 éves műemléki épületegyüttesét, amelyet a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára avatott fel csütörtök délelőtt.

Soltész Miklós ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a hit és a tudomány nem áll egymással ellentétben a világban, az a jó, ha kiegészítik egymást. Hangsúlyozta: a Domonkos nővérek kőszegi iskolájukban erkölcsre és hitre nevelik a fiatalokat, közben olyan tudományt adnak át, amelynek birtokában diákjaik a felnőtté válás során felelős döntésekre lesznek képesek.

Láthatjuk, hogy a tudománnyal az emberiség mennyi fontos és hasznos dolgot felfedezett az elmúlt évszázadok során, de láthatjuk sajnos azt is, hogy tudományos felfedezések - például az atomenergia - erkölcs és humánum hiányában, rossz kezekbe kerülve mekkora pusztítást és szenvedést tudnak okozni az emberiség számára

- fűzte hozzá Soltész Miklós.

Új közösségi terek létesültek, egy belső udvar lefedésével aulát alakítottak ki, megújult a díszterem, új szaktantermekkel, például nyelvi laborral bővült az iskolaépület, amelyet a szerkezetmegerősítés mellett korszerűsítettek és akadálymentesítettek. A főépület homlokzati felújítása során újra eredeti szépségében mutatkozik meg Szent Margit egész alakos kültéri szobra, megújult a bejárat fölötti erkély, restaurálták a homlokzat díszeit, valamint a szomszédos zárdatemplom ólomüveg ablakait is.

Címlapkép: Getty Images