Elárulta a neves szaunamester, mennyi időt lehet a hőségben tölteni

HelloVidék 2018. november 17. 09:30
A szauna nyugtat, segít ellazulni, miközben testünknek is kifejezetten jót tesz, hiszen a melegben növekszik a szívritmus, kitágulnak az erek és javul a szív teljesítménye. Van azonban néhány szabály, amit a hatékony és biztonságos szaunázás érdekében érdemes betartani.

A Finnországból származó szauna története több ezer évre nyúlik vissza: az első helyiségeket még a föld alá építették, a farönkökből álló kis házikót csak később kezdték használni. A hagyományos finn szaunában köveket melegítettek fatüzelésű tűzhelyen, amellyel fél nap alatt lehetett elérni a vágyott hőmérsékletet. A kéménnyel, fatüzelésű vaskályhákkal felszerelt szaunák ezt követően alakultak ki, és a finnek utazásaik során az egész világon elterjesztették szauna kultúrájukat.

A fürdőruha rossz hővezető, hamar felforrósodik, gátolja a test hőleadását, és a többnyire műszálas ruhákból olyan anyagok párolognak ki, melyeket nem tanácsos belélegezni. A talpán lévő szennyeződések és a meleg hatására kipárolgó ragasztóanyagok miatt a papucsnak sincs helye a forróságban, hagyjuk az ajtó előtt.

Szabó Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona szaunamestere arra hívja fel a figyelmet, hogy még a fürdőruhában is használható, textilszaunának nevezett helyiségben is tegyünk törölközőt magunk alá, mégpedig akkorát, hogy sehol ne érintkezzünk a paddal, mert csak így előzhető meg, hogy az izzadság beszivárogjon a fába. Emellett figyeljünk arra, hogy szaunázás előtt vegyük le ékszereinket, óráinkat, mert azok felforrósodhatnak a melegben.

Az időtartam figyelése mellett szintén fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, amit sajnos sokan elfelejtenek. Szaunázást követően fokozatosan igyunk meg legalább egy liter vizet, amit ne helyettesítsünk más folyadékkal.

A szauna a nyugalom, ellazulás helyszíne, ezért ne zavarjunk másokat hangoskodással. Ellentétben más társas helyzetekkel, itt még a köszönés elmaradása sem számít barátságtalannak, a hosszas beszélgetés, nevetgélés annál inkább.

Szabó Zoltán szerint valamivel aktívabbak lehetünk viszont egy-egy szaunaszeánszon, amikor a szaunamesterek különleges technikával, természetes illatanyagokkal és a bőrt kényeztető hatóanyagokkal teszik igazi rituálévá a szaunázást. Illóolajokkal kevert vizet locsolnak a kályhára, és az így keletkezett forró, aromás párát törölközők és zászlók segítségével a vendégek bőrére irányítják. Olykor speciálisan összeállított zene is szól, és az azzal együtt, ritmusos mozgással fokozzák az élményt, ilyenkor természetesen megengedett a hangoskodás és a beszélgetés is, nem úgy, mint az általános szauna-látogatásoknál.