Parlagon hagyták a dinoszauruszokat: bezárt az őshüllős élménypark

HelloVidék 2019. február 13. 11:00
Nem nyitja meg kapuit a D-Rex Dínópark. Az elmúlt hónapokban már gaz verte fel az egykori élményparkot és ahogy várni lehetett, eladósorba kerültek a dinoszauruszok. Licitháború indult azért, hova költözzenek a több méteres monstrumok.

Méteres gazban álldogáló dinoszauruszok fogadják az Abádszalók felől Tiszaderzsre közlekedőket. Két évvel ezelőtt még nagy élet volt a parkban, ami munkát adott a helyieknek. Három éve, 2016-ban alapították a derzsi dinóparkot, de nem olyan lett, mint amilyet vártak: nem volt olyan látványos, mint amilyet terveztek, de működött. Rejtélyes okokból kifolyólag azonban tavaly már nem nyitott ki, az élménypark, írja a Szoljon.hu.

Mint azt várni lehetett, a felszámolás után új gazdát és otthont keresnek a dinoszauruszoknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén, év elején licitre bocsátotta a megárvult dinókat.

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatósága január 22. napjára hirdetett nyilvános ingóárverést egy adózó adótartozása, valamint a Magyar Államkincstár megkeresése alapján köztartozás behajtása érdekében.

– mondta Csányi Péter osztályvezető, sajtóreferens.

Az árverés csak részleges eredménnyel járt: a tizenhárom meghirdetett dinoszaurusz közül mindössze három talált gazdára. A legdrágább dinoszauruszra ötmillió forint környékén indult a licit.

Eddig a megmaradt tíz őshüllő sorsa megoldatlan, de ezt az adóhatóság cáfolja. Új licitet hirdetnek, és amennyiben szükséges, a dinoszauruszok csökkentett áron lesznek elérhetők.

A hatályos jogszabályok alapján a megmaradt ingóságokra szükséges esetben, csökkentett árverési becsértéken, új ingóárverést kell kitűzni.

– közölték.

Az árverési vételár és a befolyt összeg adótitkot képez, így arról nem elérhető további információ, jelenleg ugyancsak adótitok, hogy az adóssal szemben mikor és milyen további eljárás lehetséges.

A parkban két teljes szezont működött, kezdetben a látogatószámok biztatóan alakultak, azonban egyre több negatív kritika, visszajelzés érkezett a látogatóktól. Elsősorban az irreálisan magas jegyárakat sokallták, ami nem volt arányban az ott kapott élménnyel. Másodsorban az ellátás és a körülmények is hagytak kívánnivalót, például nem volt megfelelő mellékhelyiség, csak mobil WC-k álltak rendelkezésre és problémás volt a vízvétel. A hirtelen bezárás mégis meglepetést okozott, kellemetlen helyzetbe hozva a települést és a helyieket.

Hamarosan tehát ismét árverésen adódik lehetőség néhány életnagyságú őshüllő beszerzésére, arra viszont készülni kell, hogy mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki vásárolni szeretne.