Ilyen enciklopédia még nem volt: könyv készült az ember legjobb barátjáról

HelloVidék 2019. március 4. 11:00
Miklósi Ádám "A kutya - Az ember legjobb barátjának története" fotókkal gazdagon illusztrált enciklopédia, amely az evolúció és ökológia, az anatómia és élettan, a viselkedés és társas kapcsolatok, az érzékelés, gondolkodás és személyiség, a kutyák és emberek, valamint a kutyafajták tudástára témáját járja körbe.

„A kutyákról szóló könyvek egy része még ma is régi hiedelmekkel van teli, egy másik részük ugyanakkor tudományos kísérletekkel igyekszik bizonyítani, hogy a kutyák "szőrös gyerekek". A kutya című, átfogó kézikönyv természetesnek veszi a kutyaetológia eredményeit, egyúttal mellőzi a sokszor fárasztó tudományos hátteret. Melegen ajánlom minden kutyabarát olvasónak.” – Csányi Vilmos

A kötet foglalkozik a robot és a kutyák közötti interakcióval, több aspektusból vizsgálja az ember és a kutya kapcsolatának az elmúlt 20 év során, különösen a nyugati társadalmakban bekövetkezett változását.

„A kutya sok ember szemében teljes értékű munkatárs, amely segíti őt munkájában. Mások szerint azonban a kutyák tulajdonképpen farkasok, a vadság megtestesítői. A városlakók számára ugyanakkor ezek az állatok követelőző gyerekek, akik állandó odafigyelést és áldozatot igényelnek. Ez nem is csoda, hiszen a kutyák olyan sokfélék lehetnek, hogy néha magunk is összezavarodunk a különböző szerepektől, amit betöltenek. E könyvben úgy mutatjuk be a kutyát, mint azt a különleges evolúciós történettel bíró állatot, amely méltán viseli az „ember legjobb barátja” címet.”

Miklósi Ádám akadémikus az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének vezetője, illetve a tanszéken működő Családi Kutya Program társalapítója és vezetője. Szerzőtársai, Faragó Tamás, Claudia Fugazza, Gácsi Márta, Kubinyi Enikő, Pongrácz Péter és Topál József a kutyák viselkedésének kutatói és a Családi Kutya Program munkatársai.