Könyvmolyok, figyelem: új funkciót kapott a győri telefonfülke

MTI 2019. június 6. 13:00
Közösségi könyves pavilonná alakítottak át egy használaton kívüli győri telefonfülkét, amely így már a nyomtatott könyveket és az olvasást népszerűsíti - tájékoztatta a győri önkormányzat az MTI-t.

A közlemény idézi Radnóti Ákos alpolgármestert, aki az átadón elmondta, hogy az átalakított pavilonba mindenki beviheti azokat a könyveket, amelyeket megunt, és elviheti belőle azokat, amelyeket szeretne elolvasni.

Sokan kérdezték tőlem, hogy mi lesz itt, hiszen itt állt már pár napja letakarva az a régi telefonfülke. A helyszín adott volt, hiszen itt a Kuopio parkban nagyon sok fejlesztés történt már: virágládák, újra működő szökőkút, 15 pad és öntözőrendszer is található. Adyváros legszebb pihenőparkja lett a terület, ahol minden korosztály találkozik egymással. Ezért is gondoltam arra, hogy a hagyományos olvasási módszer megőrzésének érdekében felállítunk egy közösségi könyves fülkét. A lényege, hogy ide mindenki behozhatja azokat a könyveket amelyeket esetleg megunt, s innen mindenki kiveheti azt, amelyiket szeretné elolvasni. Szeretném, ha itt kialakulhatna egy olvasó, egymással beszélgető közösség.

- hangsúlyozta. A régi telefonfülkében egy kisszéket is elhelyeztek, esténként pedig világítás segít az olvasásban. A pavilonban háromszáz kötet található, amelyeket a győriek adományoztak a Dr. Kovács Pál Könyvtárnak és Közösségi Térnek. A könyvtár biztosítja, hogy a könyv- és újságkínálat mindig megfelelő legyen.

Ennek a közösségi könyvespavilonnak az egyik célja kulturális, hiszen győri polgárok adományaiból található háromszáz kötet, amelyet a könyvtárból tudtunk kihozni. Folyamatosan figyelni fogunk rá, hogy a minőséget hosszabb távon is biztosítsuk, ezen a helyszínen is. A másik jelentősége a közösségformálás: az emberek szeretik az ilyenfajta játékosságot, amely élhetőbbé teszi a világot

- mondta dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója.

(Kiemelt fotó: Marcali Gábor)