Dobogós a magyar csapat: így szerepeltek a munkakutyák világbajnokságán

HelloVidék 2019. október 25. 09:30
Mi ez a sportág, amiben a magyar csapat bronzérmet, Lézsi pedig a fajtája legjobbjának járó kupát nyerte el? z IPO egy nemzetközi munkakutya vizsgarendszer, aminek 3 egymásra épülő fokozata van, a csapat a 3. szinten versenyzett. (2019 január 1-től már új vizsgaszabályzat lépett életbe, neve is IGP-re módosult.) - írja a kisalfold.hu.

Ahogy a portál írja, a vezetők és kutyáik három ágazatban teljesítenek:

  • "A" ágazat:

    Nyomkövetés. Ezalatt a 60 perce hűlt nyomon kell a kutyának megtalálnia három tárgyat.
  • "B" ágazat:

    Apportírozás és engedelmességi gyakorlatok (irányváltás, apportfa visszahozása és engedelmesség).
  • A harmadik, az őrző-védő ágazat:

    Rendőrségi munkából kifejlesztett feladatok vannak. Az az elvárás, hogy minél dominánsabb, határozottabb magabiztosabb legyen a kutya, viszont azonnal végre kell hajtania a kutyavezető utasításait.

Hogyan lehet egy kiskedvencből, munkakutya?

Családi hobbikutyának szántak gazdái az ötéves Lézsit. Akkor látták meg benne a tehetséget, amikor elvitték egy kutyaiskolába, hogy fejlesszék a képességeit. Itt vették észre azt, hogy nagyon motivált, nagyon szeret dolgozni. Azóta pedig már ő is képzett mentőkutya.

Ha valakinek van egy kutyája, akivel szívesen tölti az idejét, akkor tulajdonképpen mindegy, hogy milyen sportágat választ. Az a lényeg, hogy a kutya adottságainak megfeleljen és passzoljon a gazda időbeosztásához és együtt érezzék jól magukat

- fogalmazott Timár Marietta kutyavezető.