Márton-napi mulatságokkal lesz tele a hétvége: ezek a legjobb programok

HelloVidék/MTI 2019. november 6. 18:59
Lampionos felvonulással, díjátadó gálával és országos kirakodóvásárral idézik fel a hétvégén Szombathelyen Szent Márton alakját. Idén is megrendezik a Márton-napi újborfesztivált és libatort a szentendrei skanzenben, ahol a Szent Márton-napi népszokások mellett Szent Hubertus alakja is megelevenedik a hétvégén.

Idén is megrendezik a Márton-napi újborfesztivált és libatort a skanzenben

A vadászok védőszentjének november 3-i ünnepnapjához kapcsolódva ezúttal solymászokat, vadászokat és halászokat is meghívtak a fesztiválra.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Étteremben Márton-napi libaételek és családi pincészetek borai várják a látogatókat. A programok között őszbúcsúztató koncertek, gólyalábas előadás, valamint táncház is szerepel - közölték a szervezők.

Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron érdekességeket tudhatnak meg Szent Márton életével és hazai tiszteletével, a libakultusz eredetével kapcsolatban. A Lajta néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat mutat be, feleleveníti az őszi mulatságok hangulatát.

A kézműves foglalkozások az őszhöz kapcsolódnak - szalmalibát, madáretetőt, üveglámpást, gyapjú- és termésállatkákat készíthetnek kicsik és nagyok. A vadászati hagyományok iránt érdeklődők vadászkutya-bemutatón vehetnek részt, kipróbálhatják az íjászkodást, de lesz szabaduló szobás játék trófeakiállítással - olvasható a közleményben.

A színpadi programok között gyerekkoncertek és mesemondók előadása színesíti a rendezvényt. A kétnapos fesztiválon koncertet ad a Makám, Bognár Szilvia, a Zűrös Banda, a Canarro és az etnofunk zenét játszó Kerekes Band is.

Szent Márton-napi programokat rendeznek Szombathelyen

Pénteken délután püspöki szentmise kezdődik a szombathelyi székesegyházban, utána lampionos felvonulás indul a Szent Márton emlékparkhoz, ahol koszorúzást és ünnepi megemlékezést tartanak.

Szombaton este a szombathelyi Agora Művelődési és Sportházban tartják a városi önkormányzat szervezésében zajló Szent Márton-napi díjátadó gálát, ahol a kulturális, szociális, egészségügy és a sport területen kiemelkedő tevékenységet végzők számára adnak át díjakat és elismeréseket.

Idén ott nyújtják át a városi közgyűlés által adományozott díszpolgári címet is, amelyet ebben az évben Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a Weöres Sándor Színház alapító igazgatója vehet át.

A vasi skanzenben már pénteken délutántól várják a látogatókat a Márton-napi Országos Nagyvásárra, amelyen legnagyobb számban kézműves termékeiket kínálják majd az árusok és olyan hagyományos népi ételeket is megkóstolhatnak a látogatók, mint a dödölle és a kukoricaprósza.

A vasárnap estig tartó vásári forgatagot mindhárom napon könnyűzenei koncertek, néptánc és népzenei programok, bábszínházi előadások, íjászbemutatók, bormustra és főzőverseny is színesítik.