Abszurd, de igaz: teherautóval kell vinni a műhavat a zabari Hidegfesztiválra

HelloVidék 2020. január 10. 14:00
A Nógrád megyei települést az ország leghidegebbjeként szokták emlegetni, most mégis mesterséges hóval kell kisegíteni őket. A Mátraszentistváni Sípark felajánlása nyomán viszont így nem marad el a hóemberépítő verseny és a sífutás sem.

Mesterségesen gyártott havat visznek a zabari Hidegfesztiválra, a rendezvény előtti éjszaka szállítják teherautóval 60 km-ről, Mátraszentistvánról.

az ennek apropóján rendezett fesztivált január 11-én tartják. És bár hétvégére marad a hideg idő (3-4 fokot jósolnak), biztos, ami biztos, a Mátraszentistváni Sípark felajánlotta, hogy besegít a hangulat kellő megteremtésébe, hiszen havat nem ígért a meteorológia. A jelentkezők délelőtt a sífutást próbálhatják ki, majd a délután folyamán ebből a hóból lehet gyúrni a figurákat a hóemberépítő versenyre, számol be a turizmus.com.

A Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter több más tagja is felkarolta a Hidegfesztivált. Volt olyan társaság, ami a sífelszerelések helyszínre szállítását és a síoktatást vállalta, egy másik pedig a legügyesebb – a településen jelentős részben hátrányos helyzetű – gyerekeknek különböző ajándékokkal kedveskedik.

Az ingyenes fesztivál programjai között szerepel forraltborfőző verseny, pálinkakóstolás, téli rally, síelés, íjászat, hagyományőrző előadások, kóstolójegyért cserébe pedig a főzőversenyen résztvevők katlanjaikban készült ételekből is lehet fogyasztani. A részletes program az esemény Facebook-oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images