A falu, ahol minden télen esik a hó: mutatjuk, mi lehet Széphalom titka

HelloVidék 2020. január 23. 09:10
Az alig több mint 600 lelket számláló Széphalom még magyar viszonylatban is aprócska település, a Trianoni döntés értelmében ráadásul közvetlenül a határmenti perifériára került a Tokaj-Zempléni hegyvidéken, a Hegyköz szívében. Sőt, önállósága is megszűnt, amikor közigazgatásilag Sátoraljaújhely városához csatolták - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja, hazánkban szinte mindenki ismeri a kis települést. Ez Kazinczy Ferenc miatt lehet, hiszen az író 1794-ben költözött ide. Akkor még Kisbányácska nevet viselte a falu, majd az író alkotta meg neki a Széphalom nevet. Ezután egészen 1831-ben bekövetkezett haláláig itt élt, mauzóleuma ma is valóságos zarándokhely. Mostanában viszont egészen másról híres a település, a gyönyörű természeti környezet és nemzeti emlékhely volta mellett egy télen tapasztalható, különleges jelenség miatt is ismert lett.

Amint a hőmérséklet megközelíti a fagypontot, Széphalmon elkezd esni a hó, a szezon végéig csak esik és esik, akár napi 24 órában, ha úgy alakul. Persze nem valami csodáról, természetfeletti erők tréfájáról van szó, a háttérben a Zempléni Kalandpark közeli hegyre épült sípályájának hóágyúi állnak

- mondta Raczkocki Gergely, aki kiemelte, ha az időjárás megfelelő, bekapcsolják a hóágyúkat és Széphalmon azonnal „elered” a hó. Az így látható hóesés addig tart, amíg a gépek működnek. Persze ebből a környező falvak mit sem érzékelnek.

Címlapkép: Getty Images