Megtört a régi balatoni hagyomány: el lehet felejteni az augusztusi szezonzárást

HelloVidék 2020. szeptember 11. 09:33
A világjárvány miatt az előszezon elmaradt, később robbant be a nyár, így jobban kitolódott a vége is. Emellett az időjárás is kedvező. Fonyódon a vendéglátók sem akarják még lehúzni a rolót.

Megtört az a hagyomány, miszerint augusztus 20. után kiürül a Balaton partja, Fonyódon a vendéglátók sem akarják még lehúzni a rolót, írja a Sonline.hu. "Ma már inkább mindenki szeptember 30-ról beszél. Senki nem fejezte be a szezont. Azt hittük, hogy az idei szezon gyengébb lesz, de még szombaton is nagyon sokan voltak", nyilatkozta Hidvégi József polgármester. Szerinte az augusztus 20-i szezonzárást el kell felejteni, azon töprengenek inkább a vállalkozók, hogy szeptember 15. vagy 30. legyen az utolsó nap.

Zamárdiban a polgármester, Csákovics Gyula kezdeményezi, hogy ősszel legyenek nyitva tartó üzletek. Ha négy évszakossá szeretnénk tenni a Balatont, akkor azt lépcsőzetesen kellene elérni. Nem pünkösdkor kellene nyitni, és nem augusztus 20-án zárni. Ezért még ősszel a testület elé viszek egy előterjesztést, amely arról szól, hogy csak akkor járul az önkormányzat a közterület használatához, ha a vállalkozó kötelezettséget vállal arra, hogy az általunk meghatározott időpontig nyitva tart", fejtette ki. "Ha nincs nyitva egyetlen üzlet sem, a vendégek sem látogatnak el a tóhoz ősszel. Korgó gyomorral senki sem szeret sétálni, bringázni."

Címlapkép: Getty Images