Fantasztikus égi jelenséget láthatunk: ne maradj le róla, ilyen ritkán adódik!

HelloVidék 2020. október 31. 12:01
A holdkelte ideje ismét abba a nagyjából 20 perces időszakba esik, amikor még látható a keleti égen a Vénusz-öve rózsás sávja, alatta pedig a sötétszürke földárnyék, így derült idő esetén igazán szép látványban lehet részünk.

Mivel 25-én átállunk a téli időszámításra, hamarabb fog sötétedni, 31-én a telihold is hamarabb kel ennek köszönhetően, nagyjából negyedórával napnyugta után.

Amellett azonban, hogy rosszul beállított fehéregyensúllyal vagy épp Photoshop segítségével feleslegesen kékké „varázsolják” egyesek a teljesen normális színű teliholdat, semmivel nem nem különbözik a többitől, teszi hozzá a Natgeo cikke. Emellett, mint írják, a kifejezés használata tévedésen alapul: eredetileg nem az egy hónapon belüli második teliholdat jelentette, hanem az egy évszakon belüli négy telihold között a harmadikat.

A holdkelte ideje ismét abba a nagyjából 20 perces időszakba esik, amikor még látható a keleti égen a Vénusz-öve rózsás sávja, alatta pedig a sötétszürke földárnyék, így derült idő esetén igazán szép látványban lehet részünk. Keleti határunknál 16:31, Budapesten 16:43, nyugaton pedig 16:54 lesz.

Címlapkép: Getty Images