Közép-Európában egyedülálló űrbéli attrakció épül: kinyílik az 5D-s univerzum is

HelloVidék 2021. május 9. 17:00

A Bükki Csillagda a tervek szerint idén nyáron nyithatja meg kapuit, ahol többek között, virtuális űrutazás, 5D-s univerzum, és csillagvizsgáló kupola is várja majd a látogatókat. A Répáshuta mellett épülő élményközpont kormányzati támogatással, több mint egymilliárd forintból valósul meg.

Az építkezés tavaly nyáron kezdődött, a munkagépek egy éve dolgoznak Répáshuta mellett, ahol Közép-Európa legmodernebb csillagvizsgálója épül fel - értesült a minap.hu. Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) igazgatója a Miskolc Televízió Híradójának elmondta, a legkülönlegesebb élményt az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt.

Itt a látogatók fekvő fotelekből szemlélhetik majd a csillagos égbolt mozgását, miközben a világűrről is sokat tanulhatnak. Itt ugyanis a csillagokat, és a csillagképeket is azonosítani lehet majd. Ez viszont csak egy része az attrakciónak. De lesznek virtuális reality élmények is, amelyek segítségével át tudjuk élni azt a csodát, amit az űrben, vagy akár a Mars felszínén az űrhajósok átélhetnek

- nyilatkozta az épülő élménypark igazgatója.

Címlapkép: Getty Images