Rekordméretű halszörny akadt horogra: fotókon mutatjuk a ritka matuzsálemet

HelloVidék 2021. május 26. 12:00
Rekordméretű fekete amurt fogott Maczik Pál a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösből. A koros, 40,73 kg-os, 107 cm-es góliát méretű hal nagyságában egyedülálló, és ritkaság a hazai vizekben. Fogásával magyar rekordot állított be a horgász: az eddigi legnagyobb fekete amurt a dabasi kavicsbánya-tóban fogták ki 2018-ban, a 31.34 kilós és 156 centis példányt jócskán lekörözte a mostani.

Rekordméretű fekete amur került terítékre a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösből. A képek alapján is láthatóan koros, 40,73 kg-os, 107 cm-es góliát méretű hal ugyan nagyságában egyedülálló, de a holtágból már nem egy termetes példánya került elő ennek a fajnak. A fekete amur, a horgászok által közismert „fehér” rokonával ellentétben kevés horgászvízben található meg országszerte, így sokak által még ma is meglepetéssel konstatálják, hogy egyáltalán létezik ilyen halfaj hazánkban, ami nem azonos a jól ismert, szinte minden horgászvízben megtalálható, náddézsmáló „torpedókkal”, írja a khesz.hu

Az óriás termetű halmatuzsálemet a 75 éves szarvasi Maczik Pál kapta botvégre:

Este fél 8-kor vetettem be a saját öntésű szívószálas zsinórsüllyesztő-ólmos, 0,40-es főzsinórral, fonott előkével ellátott szereléket a szokott helyre, egy fa alá átdobva, 3 szem kukoricával csalizva, hungarocellel megemelve. Körülbelül 20 perc után megpillantva először azt gondoltam, hogy egy hatalmas pettyes busa van a horgomon, de aztán kiderült, hogy egy óriási fekete amur, amit a tévéműsoroknak köszönhetően felismertem, bár ilyen halat még sohasem fogtam. A hatalmas haltestre úgy rá volt csavarodva a zsinór, hogy nem fejjel, hanem farokkal előre bukkant elő a vízből. Esélye sem volt elszabadulni. 60 éve horgászom, de ilyet még nem láttam. Fogtam már itt a holtágban 22 kilós pontyot és szintén 22 kilós amurt, illetve 15 kilós harcsát is, de ilyen óriási hallal még nem tudtam megbirkózni.

A fekete amur a Szovjetunióból kapott egyéb növényevő halak programjával együtt került be az országba valamikor a 1980-as években, lárvaként. Feltehetően ebből a szaporított állományból szöktek ki fiatal egyedek a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösbe. A kákafoki fekete amurok idegenhonos múlt századi halszökevények, tény, hogy horgászélményként időnként egy-egy feledhetetlen epizóddal öregbítik a vízterület hírnevét. Szaporodása folyóvízhez kötött, így sikeres ívással, holtági körülmények között nem kell számolni.

A Magyar Országos Horgász Szövetség adatai szerint az eddigi legnagyobb fekete amur a dabasi kavicsbánya-tóban fogták ki 2018-ban. A 31.34 kilós és 156 centis példányt lekörözte a mostani fogás, ezzel magyar rekordot állított be. A halat a fotózás és mérés után visszaengedték a vízbe.

Címlapkép: Getty Images