Vigyázat, robban a cukiságbomba! Eszméletlenül édes oroszlánkölykök születtek Miskolcon

HelloVidék 2022. július 21. 20:00
A Miskolci Állatkert első oroszlánjai tavaly májusban érkeztek meg a csanyiki állatbemutatóba. Gyorsan a látogatók kedvenceivé váltak, amit csak tovább erősített az, hogy az ősz során a világra jöttek az első miskolci születésű oroszlánkölykök is. A család azonban most tovább népesedett, hiszen június közepén megszülettek az újabb kölykök. A kisoroszlánok most lettek hathetesek, így átestek az ilyenkor szokásos kötelező állatorvosi vizsgálatukon, melynek során a sajtó képviselői és az érdeklődő látogatók is megtekinthették őket.

Az állatorvosi vizsgálat során megmérték a testsúlyukat és testhőjüket, továbbá megkapták a macskaféléknél ilyenkor szokásos védőoltásokat, illetve az egyedi azonosításukat szolgáló mikrochipeket is. Az állatorvosi vizsgálat eredményeképpen az állatkert munkatársai megállapíthatták, hogy mindhárom kölyök jól fejlődik, egészséges és életerős. A nemük is kiderült: újra egy hím és két nőstény kölyök jött a világra, akiknek az ivaruk ismeretében hamarosan immár nevet is választhatnak gondozóik.

Afrikán kívül ma már csak Nyugat-India erdeiben maradt fenn egy apró állománya, de a „fekete kontinensen” is egyre jobban feldarabolódik élőhelye. Így ma már az oroszlán is sebezhető természetvédelmi státuszú.

Az oroszlán az egyetlen macskaféle, amely társas életmódot folytat: általában egy hím él együtt több nősténnyel, illetve a kölykeikkel. Az utódok mintegy 110 napos vemhesség után jönnek a világra, viszonylag fejletlenül. Az első hetekben kizárólag anyatejjel táplálkoznak, de már egy-kéthónaposan elkezdik kóstolgatni a felnőtt állatok táplálékát is. 6-7 hónapos korukig azonban még szopnak is, viszont önállóan vadászni csak másfél éves koruk körül képesek.

A kölykök egyelőre még a Miskolci Állatkert Száhel bemutatójának egyik, a látogatók számára nem látható helyen fejlődnek anyjuk gondoskodása mellett, így biztosítunk számukra minél nagyobb nyugalmat. A következő hetekben folyamatosan szoknak hozzá mind a látogatókhoz, mind az oroszlán csapat többi tagjához.

Címlapkép, fotók: Miskolc Zoo/Veress Tamás