Túrázók, kirándulók, figyelem! Milliós bírság járhat ezért az erdőkben, mezőkön

HelloVidék 2022. augusztus 6. 14:02
A szabadtéri sütögetésen készült fogás valahogy mindig finomabb, mint a sima, tűzhelyen készült verzió. Hogy miért? Mert verhetetlen élmény a természetben bográcsozni és szalonnát sütni: ropog a tűz, hallgatjátok az erdő hangjait, száll a füst és a finom illat, kevergetés közben jókat lehet beszélgetni. Már a gondolatra megéheztünk. Éppen ezért most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arról, miként lehet a legbiztonságosabb módon sütögetni a kertben vagy szabadtéren.

Nyáron rengetegen kirándulnak a szabadban, keresik a lehetőségeket, ahol bográcsozni, sütögetni lehet a szabad ég alatt. Ám jó, ha óvatosak és körültekintőek vagyun, hiszen az idei nyár aszályos, száraz időjárása kedvez a tűzesetek kialakulásának.

Nem meglepő táhát, hogy az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a földművelésügyi miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében.

A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos! Kerti zöldhulladék égetésre csak ott van lehetőség, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi.

2015. március 5-én hatályba lépett, legutóbb 2020. január 22-i hatállyal módosult az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan is. Mielőtt tüzet gyújtanának, tájékozódjanak a megváltozott szabályokról az alábbi linken.

Tűzgyújtás szabályai a szabadban

A tűzgyújtással kapcsolatban külön szabályok vonatkoznak a kirándulókra és az erdőgazdálkodókra, viszont az egész ország területén fokozottan figyelni kell a biztonságos tűzgyújtásra körülményeire. Fontos szabályok és tanácsok olvashatóak alábbi anyagunkban.

Tűzgyújtás az erdőben kijelölt tűzrakó helyen

Az erdőgazdálkodók a parkerdők területén turisztikai célból tűzvédelmi szempontból állandó és biztonságos tűzrakó helyet kötelesek kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodó kötelessége karbantartani, illetve az erdőtűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről gondoskodni.
A kialakított tűzrakó helyen az alábbi szabályok betartásával bárki jogosult tüzet rakni.

  • a tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól azért, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;
  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • fel kell készülni a tűz eloltására, ha feltámadna a szél, gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát),
  • a tüzelés befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt, távozás előtt lehetőleg földet kell szórni a hamura.
  • Csak az erdőterületen talált száraz, lehullott faanyagot használhatjátok a tűzrakáshoz. Ne törjetek le ágakat, és ne vágjatok ki élő fát!
  • Tűzgyújtási tilalom esetén tilos az erdőben és annak 200 méteres körzetében tüzet gyújtani! A tilalomról a Katasztrófavédelem oldalán található térképről tájékozódhattok.

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen - nyílt lángú - berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartását követeli meg. Ezek röviden a következők:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartására, pl. víz, homok;
  • a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt.

Hol sütögethetünk jelenleg az országban?

A Katasztrófavédelem oldalán napra pontosan láthatjuk, hogy jelenleg az ország mely területére rendeltek el tűzgyújtási tilalmat. Ezt mindig érdemes ellenőrizni, mielőtt elindulunk az erdőbe.

Forrás: Katasztrófavédelem

Tekintettel a jelenlegi időjárásra, azt is érdemes megnézni, hogy milyen idő várható a sütögetésre, főzésre kiszemelt napon. Ahogy arról beszámoltunk, harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására.

A két szervezet felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is

- tették hozzá.

Azt ajánlják,

  • hogy az emberek tartózkodjanak hűvös helyen a kánikula idején,
  • elsősorban 11 és 15 óra között,
  • kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.
  • A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem.
  • A kritikus időszakban lehetőség szerint a strandokon is árnyékban tartózkodjon mindenki, és felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe.
  • Szintén fokozott óvatosságra intik a járművel közlekedőket. Azt ajánlják, hogy vigyenek magukkal lehetőleg hűtött folyadékot és még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

- tudatták.

Azt is közölték, hogy a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek; a nyáron eddig 3660 tűz keletkezett a szabadban. Éppen ezért, arra kérnek mindenkit, hogy a hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, és kerti bográcsozásnál, grillezésnél se hagyja felügyelet nélkül a tüzet senki!

Címlapkép: Getty Images