Borsos áron kínálják az adventi koszorúkat: ennyibe kerül idén a Tescóban, OBI-ban, Oázisban

HelloVidék 2022. november 21. 14:03

A magyar családok körében népszerű az adventi  időszak, hiszen sokan vásárolnak vagy készítenek adventi koszorút. Ez is a karácsonyra való hangolódás, készülődés része. Ráadásul a család minden tagja be tud csatlakozni a visszaszámlálásba, együtt várhatjuk a szentestét. Idén november 27-én kell meggyújtani az első, hagyományosan lila színű gyertyát, ekkor veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkor és a keresztény egyházi év. De mennyibe is kerül idén egy adventi koszorú? Ennek jártunk most utána. 

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Idén advent első vasárapja november 27-re esik. Ebben az időszakban hagyomány a magyar családok körében adventi korszorút készíteni vagy vásárolni. Azok, akik tartják ezt a szokást, advent első vasárnapjától egészen karácsonyig minden vasárnap meggyújtanak rajta egy gyertyát.

Mennyibe kerül idén az adventi koszorú?

Megnéztük, mennyibe kerülnek az adventi koszorúk a legnagyobb áruházakban, kézművesek kínálatában, illetve a nagyobb, árukereső portálokon. Azok, akik idén is szeretnék követni a hagyományt, mutatjuk, milyen árakra számíthatnak:

  • A Tesco online shopjában az adventi korszorú 7699 forinttól kapható.
  • A OBI webshopjában a koszorú ára 4299-8999 forint áron vásárolható meg.
  • Az Oázis Kertészet oldalán a DIY - Csináld Magad! - Adventi koszorú ára 6790 Ft
  • A kézműves termékeket összesítő Meska oldalán 2300-30 000 forint között mozog az adventi koszorú ára.
  • Az eMAG gyűjtőoldalán az adventi koszorú ára 8990-21 000 forint között mozog.

Jól látszik, hogy bizony, ahogy az alapanyagárak emelkedtek, úgy emelkedtek a kész koszorúk árai is. Nem szokatlan ma már az sem, hogy egy kézzel készült, kézműves koszorúért több tízezer forintot is elkérnek. Persze, aki kisebb koszorúval, minimális díszítéssel is megelégszik, az a nagyobb áruházakban kifoghat kedvező ajánlatokat. Vagy épp vásárolhat olyan adventi koszorút, amit saját maga rakhat össze és díszít, hogy kedve tartja. Ugyan ennek az ára is a kész termékekkel vetekszik, de talán még így is az olcsóbb kategóriába sorolható.

Mit szimbolizál az adventi koszorú?

A keresztény szimbolisztika szerint az adventi koszorú formája Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak (leggyakrabban fenyő) a reményt és az életet, a gyertyák pedig a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét. A koszorút almák és vörös szalagok is díszíthetik; az előbbiek a bűnbeesést és a megváltás ígéretét, az utóbbiak a keresztény imádatot jelentik.

A négy gyertya advent négy hetét és ezenfelül négy fogalmat jelképez: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. A római katolikus hagyományban ezen felül egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:

  • Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit)
  • Zsidó nép – amelynek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény)
  • Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm)
  • Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet)

A katolikusoknál a gyertyák színei általában megegyeznek az advent időszakának liturgikus színeivel: három lila, egy pedig rózsaszín; a rózsaszín gyertyát advent harmadik vasárnapján gyújtják meg. Elfogadott az olyan koszorú is, melyen mind a négy gyertya lila vagy fehér. A protestánsok általában piros gyertyákat használnak. Egyes koszorúkon megjelenik egy ötödik, fehér gyertya is, az úgynevezett Krisztus-gyertya, melyet karácsony előestéjén gyújtanak meg. A 20. században egyes görögkatolikus és ortodox családok is bevezették a szokást. Mivel náluk a karácsonyt 40 napos böjti időszak előzi meg, az adventi koszorún hat gyertya van, az időszak hat hetét jelképezve.

Címlapkép: Getty Images