Rengeteg magyarnak ment el a kedve a karácsonyozástól: ide menekülnek a családok

Pénzcentrum 2022. december 20. 08:33

Akár 25-30 százalékkal is drágábbak lehetnek idén karácsonykor a szállások itthon, mint egy évvel korábban, ám úgy tűnik, a magyarok utazási kedve nem lanyhul: az elmúlt évekhez hasonlóan rengetegen töltik hotelben a karácsonyi ünnepeket, járt utána a Pénzcentrum. És bár sokak számíthatnak teltházra vagy magas kihasználtásgra a következő két hétben, ez nem ment meg minden szálláshelyet a piacon. 

Az elmúlt két év ünnepi szezonját a koronavírus keserített meg a szállodásoknak, az ideit az energiaárak és az infláció: nem csoda, hogy már nyár végén több hotel is úgy döntött, amíg ideiglenesen vagy véglegesen bezárja a kapuit. A karácsonyi szezon duplán kiemelt időszak a vendéglátásban, sokan inkább egy kényelmes hotelben töltik az ünnepeket.

Mindent megteszünk azért, hogy szállodáinkban a legjobb hangulatot teremtsük meg – a karácsonyfákat, dekorációkat, díszeket és ünnepi üzeneteket kifejezetten szeretik vendégeink. Néhány szállodánk szezonális, karácsonyi menüket is bevezet, hogy a hozzánk látogatók teljesen belevethessék magukat a téli hangulatba

mondta el a Pénzcentrumnak Popovits Éva, az Accor közép-kelet-európai kereskedelmi igazgatója.

Bár sokak számíthatnak teltházra vagy magas kihasználtásgra az ünnepekkor, összességében ez nem mindenkit ment meg - vélik iparági szakértők. Valószínűleg januártól nőhet az átmenetileg, vagy akár véglegesen bezáró hotelek, szállásadók aránya.

Átalakulnak a szokások

Foglalási adatok szerint nőtt az év végi és a jövő év eleji foglalások aránya az elmúlt évekhez képest. „Bár nem tudjuk megjósolni, mi vár a turizmusra a jövő évben, arra számítunk, hogy amíg az utazás nincs korlátozva, addig az utazási vágy megmarad – magyarázta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. – Ugyanakkor az utazási szokások átalakulhatnak, tovább erősödik a belföldi desztinációk iránti érdeklődés, közelebbre utazunk és akár az éjszakák számát csökkentve kevesebbet költünk egy-egy üdülésre.”

A karácsonyi időszakra szóló, december 19-éig beérkező foglalások száma 30 százalékkal nőtt tavalyhoz, és 3 százalékkal 2019-hez képest. Az egy főre jutó, egy éjszakára szóló átlagár 16 ezer forint, ami 23,5 százalékos növekedés tavalyhoz, és 45 százalékos drágulás 2019-hez viszonyítva.

Top 10 belföldi úti cél 2022 karácsonyán:

  • Budapest
  • Hévíz
  • Eger
  • Gyula
  • Zalakaros
  • Cserkeszőlő
  • Pécs
  • Siófok
  • Hajdúszoboszló
  • Szeged

A teljes cikk ITT olvasható a Pénzcentrumon.

Címlapkép: Getty Images