Háromszázezer zarándok az apró faluban, óriási a tömeg: így ünnepelnek Csíksomlyón

MTI 2023. május 27. 15:30

Mintegy 300 ezer zarándokot várnak a szombaton tartandó hagyományos pünkösdi búcsúba az erdélyi Csíksomlyón - közölték a szervezők Csíkszeredában. A csíksomólyói búcsú a Kárpát-medence legnagyobb vallási eseménye és zarándoklata. Sokan nagyon hosszú utat tesznek meg, hogy jelen lehessenek a Kis- és Nagy-Somlyó közötti hegynyeregben, még Ausztráliából is érkeznek egyéni zarándokok.

Értékvezérelt, tudatos, keresztény életre buzdította a csíksomlyói hegynyeregben összegyűlt zarándokok százezreit és a szentmisét az élő közvetítés révén távolról követő híveit szombaton a pünkösdszombati fogadalmi búcsú ünnepi szónoka, Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa.

Csíksomlyó, 2023. május 27. A labarumot és a kordont viszik a csíksomlyói búcsú szentmiséjére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregbe 2023. május 27-én. MTI/Veres Nándor

A nyolc évszázados szerzetes rend szabályaira utalva arra intette hallgatóit: ne féljenek a "reguláktól", azok nem korlátok: az egyénen keresztül az egész közösség boldogulását szolgálják.

Az értékskála nem lehet más, mint a bölcsesség, megbecsülés, a türelem, a tudatosság, az emberség, a testvériség, a béke, a család, a nemzet, az egyház. Szolgálni nem uralkodni, termelni és nem csupán fogyasztani, adni és nem csupán elvárni, csodálni és nem kizsákmányolni, óvni és nem tönkretenni!

- sorolta intelmeit a csíksomlyói búcsú szónoka.

Csíksomlyó, 2023. május 27. Résztvevők a csíksomlyói búcsú szentmiséjén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben Csíksomlyón 2023. május 27-én. MTI/Veres Nándor

Az idei búcsú jelmondata - "Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!" - Assisi Szent Ferenc egyik imájából származik. Azért választották, mivel idén 800 éve, hogy a ferences rend megkapta a működéséhez az írásos pápai megerősítést. Az alkalomból Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa is jelen lesz Csíksomlyón, ő lesz a vasárnapi pünkösdi szentmise szónoka.

Novák Katalin is részt vesz a legnagyobb magyar zarándoklaton Csíksomlyón: a köztársasági elnök a papságot és világi vezetőket közrefogó, székelyruhás fiatalok által kifeszített hagyományos kötélkordon jelképes oltalmában érkezett szombaton a szabadtéri Hármashalom-oltár elé, ahol helyi idő szerint fél egykor (Magyarországon 11.30-kor) kezdődött a pünkösdi búcsú hagyományos szentmiséje.

Címlapkép, fotók: MTI/Veres Nándor

Címlapkép: Getty Images