Dübörög a zene: hazai és külföldi sztárokkal telik meg 4 napra a Nagyerdő

HelloVidék 2023. július 19. 21:01

15. alkalommal rendezik meg idén a Campus Fesztivált. A jubileumi évben minden eddiginél minőségibb és izgalmasabb programválaszték várja a fesztiválozókat. A legbevállalósabb zenei kínálatú fesztiválon a kiemelkedően népszerű előadókon túl külön önálló színpadot kap a hiphop valamint egyedülálló módon a rock- és metalzene, de ezen kívül is számos zenei csemege és izgalmas műfajokban utazó fiatal tehetség is helyet kap majd. A zenei kínálat mellett az egyéb művészeti ágak iránt érdeklődők sem fognak unatkozni, összesen négyszáznál is több program szerepel a kínálatban.

  • 20 programhelyszín és számos egyéb attrakció
  • 315 zenei produkció - a legtöbb hazai előadót felvonultató zenei fesztivál
  • 70 debreceni zenekar és előadó
  • igényesen kiépített infrastruktúra, 150 vízöblítéses WC
  • változatos gasztronómiai kínálat
  • látványos összművészeti programok és utcaszínházi felvonulás minden nap

Szinte napra pontosan tizenkét év után Marcus Füreder, azaz Parov Stelar visszatér a debreceni Nagyerdőre. Az 1920-as évek jazzhangzását, elektronikus zenével vegyítő ‘electro swing’ stílus elsőszámú úttörője zenekarával, július 21-én érkezik a Campus Fesztiválra. Ausztria legismertebb művészének külföldi karrierje Magyarországon indult el, azóta évről-évre eljön hozzánk, ráadásul nem először jár Debrecenben, 2011-ben már a fesztivál nagyszínpados fellépője volt.

Parov Stelar mellett a német sztárdj és –producer, Robin Schulz, valamint a francia sanzon, a jazz és a soul stíluskeverékében utazó francia díva, ZAZ is az idei fesztivált erősíti. Mindkét előadó listavezető, slágereiket milliók követik és hallgatják világszerte, Schulz július 20-án, míg ZAZ július 22-én érkezik Debrecenbe.

A nemzetközi csillagok, Parov Stelar, ZAZ és Robin Schulz mellett a Campuson lép fel André Tanneberger - ismertebb nevén: ATB, a német DJ fenomén, aki a '90-es évek óta folyamatosan a nemzetközi elektronikus zenei szcéna elitjébe tartozik. Jön az egyik legőrültebb rapper, az észt Tommy Cash, a pszichedelikus rock, a blues és a techno atmoszféráját ötvöző angol Kerala Dust, valamint a dance-díva Minelli, aki 2021-ben a ’Rampampam’ című slágerével azonnal feliratkozott a nemzetközi dance listákra.

Nem csak zene

Idén a jubileumhoz méltó módon minden eddiginél komolyabb művészeti programkavalkád lesz a Campus Fesztiválon. A Performansz Placcon tánc- és mozgásművészeti, akciószínházi előadásokat láthatunk, mások mellett a Forte Társulat, a Lobotomia Collective és a Modern Tánc-Játék Stúdió közreműködésével. A már jól megszokott, látványos utcaszínházi felvonulás (Ars Sol Luna) idén új attrakciókkal egészül ki, több speciális jármű, óriásbábok, artisták, mutatványosok kísérik majd a menetet. Vendégünk lesz az európai hírű lég- és kortárstáncművész, a szlovák Ariadna Vendelova, aki minden este egyedülálló bemutatót tart – a levegőben lógva. A fesztiválterületet idén több, művészi igénnyel elkészített fényinstallációval és térobjektekkel díszítjük.

A fesztiválterületen egész nap zajlik az élet, érdemes nagyon korán érkezni és felfedezni ezeket a programokat – biztos, hogy izgalmas élményekben gazdagodunk, aktív kikapcsolódás vár a fesztiválozókra. A Campus egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező programhelyszíne a Civil Falu. Mintegy ötven civil szervezet és intézmény mutatja be tevékenységét Debrecenben, az érdeklődők fontos társadalmi ügyekkel ismerkedhetnek meg. Ugyanitt rendezzük be Magyarország egyik legnagyobb játszóházát: a Campus Kid & Art Zónában a kilátogató családok nagy örömére interaktív játékok, látványosságok, gyerekprogramok százai várnak a legkisebbektől a nagyobbakig mindenkit. A Civil Falu Agóráján élő podcast beszélgetésekkel, fúvós- és citerazenekarral, kórusflashmobbal, táncházzal, valamint olyan élő televíziós legendákkal találkozhatunk, mint Juhász Előd, Dévényi Tibor, Endrei Judit, Horvát János, Kaplár F. József és Egri János.

Minősített fesztivál

Ha visszatekintünk a Campus múltjára, látható, hogy fesztivál évről évre erősebb kulturális színezetet kapott, ezért 2017-ben nemzetközi szintű elismerésben részesült, a legkomolyabb európai minősítő szervezet, az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a legmagasabb szintű minősítést adta a debreceni rendezvénynek.

A 2023. július 19-én kezdődő jubileumi rendezvény négy este páratlan nagyerdei környezetben, az ország legjobban felszerelt és legárnyékosabb fesztiválhelyszínén várja majd a látogatókat. A Campus ma már Magyarország egyik legnagyobb nyári kulturális eseménye, amelyre az indulásakor 27 ezren, tavaly összesen 116 ezren látogattak el.

A Campus Fesztivál sikerét évről évre a helyszín és a város adottságai is nagyban erősítik. A Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Víztorony környezete páratlan a hazai fesztiválpiacon. A látogatók visszajelzései és az évről évre megismételt közvélemény kutatások alapján, a színes programkínálat mellett a helyszín színvonalas kialakítása, a biztonságos nagyerdei környezet végez az elégedettségi mutatók élén.

Címlapkép: Getty Images