Ezt neked is látnod kell: csaknem tíz méter magas képet állítanak ki Szegeden

HelloVidék/MTI 2023. október 8. 13:03

Létidő címmel megnyílt Sárkány Győző életmű-kiállítása szombaton a szegedi Reök-palotában, a tárlaton a grafikusművész csaknem félezer alkotása látható.

A Reök-palota szecessziós épületének két szintjén Sárkány Győző elmúlt csaknem ötven évben készült alkotásai közül 473-at láthat a közönség. A nyolc héten át megtekinthető tárlat nem kronologikus sorrendben követi végig a képzőművész pályáját, de az anyagban szerepelnek a legfontosabb, legjellemzőbb sorozatai, így például a Dante halálának 700. évfordulójára készült Végtelen színjáték széria. A közönség láthatja a művész Verne-kötetekhez készült rajzai, Radnóti-illusztrációit és plasztikai kísérleteit is. A kiállítás egyik leglátványosabb műve a földszinttől a napozótetőig magasodó, 42 elemből álló, több mint tízméteres képinstalláció, amely az aulában fogadja a látogatókat.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott:

Sárkány Győző munkássága és kiállítás olyan utazásra hív bennünket, amely végén önmagunkra, a létezésünk szépségére, az isteni szikrára derül fény.

- mondta, majd hozzátette: Sárkány Győző a világ számos pontján megfordult, inspirálódott, munkáiban pedig mindig visszaadott valamit ezekből a benyomásokból. Ezért ha az ő művészetén keresztül szemléljük a valóságot, az segít a saját útkeresésünkben is.

Sárkány Győző megmutatja, hogy minden nézőpont kérdése: az idő, a tér és a fény hármas egysége teremti meg a létezés általunk ismert formáját. Ha az egyik állandó, a másik kettő folyamatosan változik, és ez mozgatja a világunkat. A művész ezt pedig úgy jeleníti meg, hogy az illeszkedik borús vagy dicső történelmi korokhoz, láttat tanulságokat, emberi mélységeket és isteni magasságokat

- fejtette ki.

Címlapkép: Getty Images