Autósok, figyelem! Elárasztják az országot a veszélyes autóalkatrészek!

HelloVidék 2018. november 8. 10:00
Egyre nagyobb mennyiségben érkeznek életveszélyes minőségű autóalkatrészek, autódiagnosztikai eszközök, szoftverek, és más gépkocsihoz köthető termékek Magyarországra - írja a Világgazdaság.

A NAV munkatársainak a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren 2008-ban 31 esetben kellett intézkedniük hamis termékek miatt, de ez a tendencia az évek során egyre nő: idén szeptember végéig már 374 ilyen esetről számoltak be. A lefoglalt küldemények 75 százaléka autódiagnosztikai eszköz, autóalkatrész és kiegészítő volt.

2016-ban 111, 2017-ben 264 millió forintnyi hamis gépjárműipari termék behozatalát akadályozta meg a vámhatóság, ez a mennyiség csak a harmadik országból az Európai Unióba érkező szállítmányokra vonatkozik, de számos esetben az országon belül bukkant hamisítványok nyomára a NAV.

Ez nem csak Magyarországon van így; az EU más országaiban is az internetes kereskedelem és a postaküldemények lettek a hamisítás fő útvonalai.

A hamisítók számára nagy profitot termel a gépjárműipari termékek csempészése, mivel míg az eredeti szettek több millió forintba kerülnek, addig a hamis verziókat pár tízezer forintért meg lehet rendelni a Távol-Keletről. Hamis emblémákhoz az eredeti árának körülbelül az egytizedéért lehet hozzájutni.

Évente az értékesítésből származó bevétel 12,2 százaléka esik ki közvetlenül a hamisított áruk miatt Magyarországon, ami körülbelül 290 milliárd forint. A csempészet nem csak anyagi károkat okoz: ennek tudható be mintegy tízezer hazai munkahely megszűnése is.