Bliccelők, figyelem: akár az ingatlanotok is veszélybe kerülhet

HelloVidék 2019. február 18. 21:00
2017-ben és 2018-ban is 35–35 ezer jegyzőkönyvet állítottak ki a jegyvizsgálók bliccelés vagy egyéb vasúti szabálysértés miatt. Tavalyelőtt 63 millió forint folyt be a vasút kasszájába a kiszabott bírságokból, addig tavaly ez a szám már megközelítette a 100 millió forintot. Hatékonynak bizonyult a vasút követelésbehajtási módszere.

Több platformon is értesítik az adósokat

A MÁV-START munkatársai telefonhívásokkal, levélkampányokkal, SMS-ekkel szólítják fel az adósokat és ösztönzik őket a térítésre. Bizonyos nagyságrendig saját hatáskörben dönthetnek részletfizetésről, halasztásról, esetleges mérséklésről, így módjukban áll az adósok számára egyedi fizetési konstrukciókat kidolgozni.

A tartozás rendezése az utas érdeke is

Az együttműködést megtagadók fizetési meghagyást kapnak, végső esetben pedig végrehajtás alá vonják jövedelmüket, ingó és ingatlan vagyonukat, a jogi eljárás jelentős költségei pedig szintén az adóst terhelik.

2018-ban majdnem félezerszer bocsátottak ki fizetési meghagyást, míg a végrehajtásra átadott esetek száma másfélszázra rúgott. A végrehajtások során számos esetben terhelték meg az adósok ingatlanját, és volt olyan eset is, hogy veterán autójukat foglaltatták le az adósság fejében.