Pályafelújítások és menetrend módosítás: országszerte változások jönnek

MTI 2019. július 26. 11:00
Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Pályafelújítások és menetrendi módosítások várhatók a vasútvonalakon, mivel megkezdődnek a karbantartások és fejlesztések. A változások miatt érdemes utánajárni annak, hogy a megszokott útvonalunkon miként járnak a vonatok. Valamint késésre és kisebb torlódásokra is lehet számítani.

Ezeken a volnalakon történnek változtatások:

  • A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti pályafelújítás miatt a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vonalon augusztus 5-től 25-ig jelentős menetrendi változások lesznek.
  • A Budapest–Százhalombatta, és a Budapest–Pusztaszabolcs–Dunaújváros közötti S40-es és S42-es vonatok 10 perccel korábban indulnak a Déli pályaudvarról és oda 10 perccel később érkeznek. A Déli pályaudvarról 6:20-kor és a Százhalombattáról 7:53-kor, 18:53-kor induló vonatok nem közlekednek.
  • A Pusztaszabolcs–Dombóvár viszonylatban közlekedő S40-es személyvonatok helyett Pusztaszabolcs és Szabadegyháza, valamint a Pusztaszabolcs– Székesfehérvár viszonylatban közlekedő S440-es személyvonatok helyett Pusztaszabolcs és Zichyújfalu között pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  • Augusztus 5-én a Pusztaszabolcsról Dunaújvárosba 4:39-kor, valamint a Dunaújvárosból 3:31-kor, 4:30-kor és 5:30-kor Budapest-Déli pályaudvarig közlekedő elővárosi vonat helyett Pusztaszabolcs és Dunaújváros között pótlóbuszok járnak.
  • A pécsi interCity vonatok a vágányzár miatt kerülő útirányon, Dunaújváros érintésével közlekednek, Sárbogárd helyett Rétszilas állomáson állnak meg. A Keleti pályaudvarról korábban, kerek órakor indulnak, Rétszilasig korábban közlekednek, onnan Pécsig változatlan a menetrendjük. Pécsről nem változik az indulási idő, óra 14 perckor indulnak, de a kerülő útvonal miatt később, óra 55 percében érkeznek meg Budapestre.
  • A Budapest és Baja, illetve onnan a Keleti pályaudvarra közlekedő Gemenc expresszvonat is Dunaújváros érintésével, kerülő útirányon és módosított menetrend szerint közlekedik.
  • A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon augusztus 6-tól 30-ig Püspökladány és Ebes között pályakarbantartási munkákat végeznek. Egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Augusztus 6-án a Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:28-kor induló sebesvonat helyett pótlóbusz indul 1:54-kor és Püspökladányig közlekedik.
  • Augusztus 22-től 31-ig pedig Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:28-kor induló vonat helyett pótlóbusz indul 1:54-kor Püspökladányig, illetve a Nyugatiból 22:28-kor induló sebesvonat helyett Püspökladány és Debrecen között pótlóbusz szállítja az utasokat.
  • A Budapest–Cegléd–Szeged vonal Nyársapát és Városföld közötti szakaszán augusztus 9-től 25-ig pályakarbantartást végeznek, emiatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Cegléd–Szeged szakaszon, valamint Cegléd és Kiskunfélegyháza között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A változás a csatlakozó vonalak menetrendjét is érinti.
  • Szegedről az InterCity vonatok indulása változik, illetve a szegedi érkezés is később lesz, de a Budapest–Cegléd szakaszon változatlan a menetrendjük. Az Aranyhíd expresszvonat Cegléd–Keszthely–Cegléd között szintén változatlan menetrendben közlekedik, Keszthelyre a vágányzár alatt is – menetrend szerint – 13:40-re érkezik és 16:30-kor indul vissza. Szegedről viszont egy órával előbb 6:57-kor indul, az érkezés pedig Keszthely felől 22:05 helyett 23 órára változik.
  • A kisebb forgalmú Kecskemét–Lajosmizse vonalon is módosított menetrend lesz érvényben, Kecskemét és Kecskemét alsó között pedig pótlóbuszokkal kell utazni. A Baja–Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza–Kecskemét vonalakon az InterRégió vonatok menetrendje is változik, Kecskemét és Kiskunfélegyháza között pótlóbuszok járnak majd.
  • A Budapest–Hatvan vasútvonal pályarekonstrukciója miatt várhatóan decemberig közepéig szünetel a vonatforgalom Pécel és Aszód között, jelentős korlátozásra kell számítani az itt utazóknak. Az InterCity-k helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok járnak, a többi vonat helyett – eltérő szakaszokon – pótlóbuszok viszik az utasokat. Sokaknak érdemes a gödöllői HÉV-járatokat választani, melyeken elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket. Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utasok a MÁV-csoport honlapján, vagy a menetrendi keresőben vagy a Vonatinfó mobilalkalmazás segítségével.
  • Augusztus 6-tól 19-én 20 óráig Rákos és Hatvan között, illetve Kőbánya felsőn végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest–Hatvan vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Budapest-Keleti Verseny utca és Hatvan között az InterCity vonatok helyett, Pécel és Hatvan között a gyors és sebesvonatok helyett, Pécel és Aszód, Pécel és Hatvan, illetve Rákos és Hatvan között a személyvonatok helyett pótlóbuszok közlekednek. A Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon is módosított menetrend lesz érvényben.
  • Abaújszántó és Hidasnémeti között szeptember 15-ig pályakarbantartás miatt pótlóbuszok közlekednek. A közúti eljutási lehetőségek miatt, valamint a csatlakozások biztosítása érdekében, az autóbuszok útvonala jelentősen eltér a vonatokétól, több településen a megállási helyek jelentősen módosulnak.
  • Július 30-tól augusztus 4-ig a pályakarbantartás miatt a Szerencsről 20:17-kor és 22:17-kor és az Abaújszántóról 21:05-kor induló vonat helyett Szerencs és Abaújszántó között pótlóbuszok járnak.
  • A Miskolc-Tiszai–Ózd vonalon, július 28-tól 31-ig Kazincbarcika és Putnok között pályakarbantartási munkák miatt egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Kazincbarcika és Ózd között pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  • A Szombathely–Nagykanizsa vonalon július 29-től augusztus 15-ig Zalaszentiván és Zalaszentmihály-Pacsa állomás között pályakarbantartási munkák miatt egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Zalaszentiván és Zalaszentmihály-Pacsa, illetve Zalaegerszeg, illetve Zalaszentiván és Felsőrajk között pótlóbuszok szállítják az utasokat
  • A Budapest–Pusztaszabolcs vonalon a pályafelújítás miatt augusztus 4-éig az S40-es és S42-es személyvonatok helyett Pusztaszabolcs és Dunaújváros között pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  • A Déli pályaudvar és Százhalombatta közötti személyvonatok közül a Déli pályaudvarról 6:25-kor, 13:25-kor, 14:25-kor, 15:25-kor, továbbá Százhalombattáról 7:05-kor, 7:53-kor, 14:53-kor, 15:53-kor, 16:53-kor és 17:53-kor induló vonatok ideiglenesen kimaradnak a menetrendből. Az Üllő–Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár és a Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár közötti G43-as gyorsított személyvonatok Érd alsón át közlekednek. A Keleti pályaudvar és Pécs közötti InterCity-vonatok a vágányzári menetrend szerint járnak.
  • A Budapest–Cegléd vonalon, Kőbánya-Teher és Kőbánya-Kispest között augusztus 5-éig pályakarbantartás miatt módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, jelentős részük a Nyugati pályaudvarról 5-10 perccel korábban indul.
  • A monori vonatok egy része a Nyugati pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestről, illetve Kelenföldről indul és oda érkezik. Napközben a Budapest–Záhony közötti sebesvonatok a Nyugati pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestre érkeznek, és onnan indulnak.
  • A 16303-as számú HÉTMÉRFÖLDES sebesvonat Szolnoktól kerülő útirányon át közlekedik, a Nyugati pályaudvarra 21:25-kor érkezik meg. Ferihegy és Zugló megállóhelyet és Kőbánya-Kispestet nem érinti. A Nyugati pályaudvarról 17:28-kor Szolnokra induló vonat a teljes útvonalon ideiglenesen kimarad a menetrendből.
  • A Budapest–Lajosmizse vonalon a vonatok Kőbánya-Kispestig közlekednek és onnan indulnak.
  • A Dombóvár–Gyékényes vonalon pályakarbantartás miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Augusztus 4-ig Kaposvár és Jákó-Nagybajom között pótlóbuszokkal kell utazni.
  • A Debrecen–Füzesabony vonalon december 14-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A személyszállítás mintegy 8 hónapos autóbusszal történő helyettesítése a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztésével összefüggő kavics- és kőszállítások miatt szükséges. A szállításokat végző Rail Cargo Hungaria (RCH) a ki- és átrakodásokhoz a macsi megállóhely teljes vágánykapacitását igénybe veszi. A vasúti kőszállítás révén legalább 22 ezer nehézgépjármű folyamatos közlekedtetésétől mentesül a közúthálózat.

A munkálatokat régészeti feltárások előzték meg, melyek sikeres lezárását követően május 2-tól megkezdődött a kőszállítás. A tervezett munkák idején – a stabil menetrend és a kiszámítható csatlakozás biztosítása érdekében – a pótlóbuszok menetideje Debrecen és Balmazújváros között csak minimálisan változik a vonatokéhoz képest; a kényelmes átszállásra tíz perc áll majd rendelkezésre.

A Debrecenből Hortobágyra 13:55-kor és a Hortobágyról Debrecenbe 15 órakor induló vonat helyett a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat, a buszok Kónya megállóhelyen nem állnak meg. Ez a vonatpár, illetve helyettük a pótlóbusz június 14-től szeptember 2-ig közlekedik munkanapokon. A pótlás során kerekesszékkel való utazásra is lesz lehetőség, ehhez – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – legalább 48 órával előbb értesíteni kell a vasúttársaságot.

Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között a tram-train vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt Szeged és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek. A munkálatok különböző fázisához igazodó menetrend várhatóan december 14-ig, az országos menetrendváltásig érvényes. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolják. A vonatközlekedés esetén a forgalmat jelzőőr irányítja. Az érintett vasúti átjáróknál erre KRESZ-jelzések figyelmeztetnek. Mezőtúr és Orosháza között augusztus 25-ig változott a vonatközlekedés, Mezőtúr és Szarvas között két pár vonat helyett, Szarvas és Orosháza között minden vonat helyett pótlóbusz jár.