Ezeket a strandokat messzire kerüld el: itt a hatóság hivatalos vízminőség-listája

HelloVidék 2019. szeptember 13. 06:30
Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írták a vizsgálatban résztvevő kutatók, akik arra is kitértek, hogy bár a hűvös időjárás hatására az elmúlt napokban csökkent az algásodás, a beindult folyamat hatására jövő nyár elején nagy valószínűséggel óriási árvaszúnyograjzás lesz.Ennek apropóján arra voltunk kíváncsiak, mi a helyzet a hazai természetes fürdővizeink minőségével. Melyek a legjobbak és melyeket érdemes inkább elkerülni? Utánajártunk, mutatjuk az eredményeket!

A mérési adatok alapján augusztus végére a klorofill koncentrációja - az algatömeget mutató érték - elérte a köbméterenkénti 300 milligrammot, ami másfélszerese az 1982-es nagy algásodás csúcspontján megfigyeltnek. Ehhez legalább 15 tonna foszforra volt szükség, ami csak az üledékből jöhetett, mert külső forrásból ennyi foszfor nagyjából 1 év alatt jut ide. Arra viszont csak a további vizsgálatok, kutatások adhatják meg a választ, miért szabadult fel ennyi foszfor a tó üledékéből

- számolt be a történésekről Istvánovics Vera. A kutató azt is kifejtette, hogy a nagy és váratlan algaszaporulatban döntően egy toxintermeléséről ismert cianobaktérium játszott szerepet, amely hasonló mértékben még soha nem szaporodott el a Balatonban.

Kitért arra is, hogy úgy vélik, közepes a valószínűsége annak, hogy ha felmelegszik az idő, az eddiginél is erősebb algásodás jön. Így kicsi az esélye annak, hogy a nagy algatömeg pusztulása és gyors lebomlása szeptember második felében oxigénhiányt, ennek következtében tömeges hal- és kagylópusztulást okozna.

Az algaprobléma is rávilágított arra, hogy mielőbb egy összehangolt, komplex Balaton-kutatási program kidolgozására van szükség

- hangsúlyozta Istvánovics Vera.

Fürdővizek minősítése

A hirtelen jött, nagymértékű algásodás felkeltette az érdeklődésünket és utánanéztük, hogy mi a helyzet hazán többi fürdővizével. Arra voltunk kíváncsiak, miként és mikor ellenőrzik a vizek minőségét valamint, hogy mely tavakat látogathatjuk meg biztonsággal és melyeket kell elkerülnünk.

Azt jó, ha tudjuk, a hazai vizeket folyamatosan monitorozzák így, ha valamilyen szennyeződés kerülne bármelyikbe is, azonnal, részletes tájékoztatót adnának ki a hivatalos szervek. Kevesen tudják, hogy a fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden szabadvízi fürdőhelyet ellenőriznek. Egy természetes fürdővizet általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok.

A vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra s figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak.

Melyek a legjobb minőségű természetes fürdővizeink?

A hazai természetes fürdővizek nagy része, a 2014-2017. közötti időszak adatai alapján, kiváló minősítést kapott az Európai Unió értékelési rendszere szerint. Ezt a vizsgálatot hazánkban az Országos Közegészségügyi Intézet végzi. Az OKI, a természetes fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítja össze a kockázat statisztikai értékelésével, ami nem csak egyegy mintát, illetve azok vizsgálati eredményét veszi figyelembe, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követi. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy természetes fürdővíz.

Néhány fürdőhely esetében előfordul, hogy az elmúlt négy évről nem állt rendelkezésre elegendő számú, illetve megfelelő ütemezésben vett vízminta, így a szigorú szabályok miatt ezek uniós értékelésére nem kerülhetett sor. Mindez nem jelenti azt, hogy az adott fürdőhelyen a vízminőség ne lenne megfelelő. Sőt, a szezonban az OKI ezek vizsgálati eredményeit is közzéteszi a saját honlapján, csakúgy, mint az összes többi természetes vizek mentén kijelölt fürdőhelyét.

Mindössze hét fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján kifogásolt kategóriába, mint például:

  • Göd, Felső gödi szabad strand;
  • Máriaújfalu, Hársas strand
  • Makó, Maros Kalandpart
  • Mosonmagyaróvár, Mosoni utcai szabad strand;
  • Jánd, Tisza-parti szabad strand;
  • Tivadar, Tisza-parti szabad strand;
  • Vásárosnamény, Gergelyiugornyai szabad strand;
  • Tiszasziget, Turisztikai Központ "Szabadstrand".

Kiválónak minősített fürdővizek:

A lista itt már sokkal bővebb, hiszen a vizsgálatok is bizonyították, a hazai vizek nagy többsége nagyon jó minőségű. A felsorolásból jól látszik, hogy legkedveltebb szabadtéri strandok mind benne vannak a legjobb minősítések között, így a Fertő-tó, Hévízi tófürdő, a Tisza-tó, illetve a Velencei-tó és a balatoni fürdőhelyek többségénél is kiváló minősítést olvashatunk. Íme a kiválóra minősített szabadtéri fürdőhelyek listája megyékre bontva:

Baranya megye Orfű-Tekeres:Pécsi-tó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Arló:Arlói-tó,

Muhi: Muhi-tó,

Vadna: Vadnai-tó

Bács-Kiskun megye

Kunfehértó: Kun-Fehér-tó,

Kiskunmajsa: Tűzivíz tározó,

Kecskemét: Záportározó tó

Békés megye

Gyomaendrőd: Hármas-Körös,

Gyomaendrőd: Peresi holtágrendszer

Csongrád megye

Mártély: Mártélyi Holt-Tisza,

Csongrád: Tisza,

Szentes: Tisza

Fejér megye Agárd, Gárdony, Velence, Velencefürdő: Velencei-tó
Győr-Moson-Sopron megye

Győr-Gyirmót: Achilles-tó,

Fertőrákos: Fertő-tó,

Ikrény: Ikrényi bányató (Ékes-tó),

Sopron: Nagy-Tómalom,

Győr: Püspökerdei Holt-Duna

Heves megye Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszanána: Tisza-tó
Jász-Nagykun-Szolnok megye

Tiszapüspöki: Tisza,

Abádszalók, Tiszafüred: Tisza-tó

Komárom-Esztergom megye

Tata: Katonai-tó,

Dorog és Esztergom-kertváros: Palatinus-tó

Nógrád megye Bánk: Bánki-tó
Pest megye

Délegyháza: Délegyházi tavak,

Gyömrő: Gyömrői-tó,

Dunaharaszti: Kék horgásztó,

Budakalász: Lupa-tó,

Vasad: Nádas-tó,

Pócsmegyer: Pázsit-tó,

Ráckeve: Ráckevei-Soroksári Duna-ág,

Dunavarsány: Rukkel-tó

Somogy megye

Balatonberény, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonföldvár,Balatonlelle, Balatonmáriafürdő, Balatonőszöd, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonvilágos, Fonyód, Fonyódliget, Siófok, Szántód, Zamárdi: Balaton,

Kaposvár:Deseda tározó,

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Nyíregyháza: Sóstó,

Ibrány: Tisza,

Tiszalök: Tisza

Tolna megye Szálka: Szálkai tározó
Vas megye

Gersekarát: Gersekaráti víztározó,

Hosszúpereszteg: Szajki-tó

Veszprém megye

Ábrahámhegy, Alsóörs, Badacsonytomaj, Balatonakali, Balatonakarattya, Balatonalmádi, Balatonederics, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonszepezd, Balatonudvari, Csopak, Kővágóörs, Örvényes, Révfülöp, Szigliget, Tihany, Zánka, Zánkafürdő: Balaton,

Nagytevel: Nagyteveli víztározó

Zala megye

Balatongyörök, Gyenesdiás, Keszthely, Vonyarcvashegy: Balaton,

Hévíz: Hévízi-tó

Az új fürdőhelyek (22 db) esetében, ahol természetesen nem áll rendelkezésre a minősítéshez a 4 éves adatsor, „besorolás alatt (új)” megjelölés került feltüntetésre. Ezekről is közöltek adatot az OKI szakemberei. Erről többet itt olvashatunk.

Az egyes fürdővizek részletes jellemzését a természetes fürdővizek népegészségügyi szervek által elkészített fürdővízprofilja tartalmazza, amely kiterjed az esetlegesen egészségkárosító hatást előidéző szennyezőforrásokra és szennyezési okokra (pl. tisztított vagy tisztítatlan szennyvíz bevezetése, állati trágya bemosódás, csapadék túlfolyó, ipari vagy mezőgazdasági tevékenység, stb.), valamint ezek értékelésére. A fürdővízprofilok elérhetőek a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak, valamint az OKI honlapján is.