Változik a magyar KRESZ: szabályozni fogják az e-rollerek használatát

HelloVidék 2019. október 10. 09:30
Egyelőre nem vonatkozik a KRESZ az elektromos rollerekre és segwayekre, ezért a jogszabályt hónapokon belül módosíthatják – írja az InfoRádió.

Sok gyalogos jogosan kéri, hogy az elektromos rollerrel ne száguldozzanak a járdán, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki szerint elodázhatatlanná teszi a KRESZ módosítását a különböző elektromos mikromobilitást segítő eszközök, mint például az elektromos rollerek, segwayek elterjedése.

Szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton.

- közölte a kormánybiztos, aki reméli, hogy a jogszabályt már jövőre módosítani tudják.

Az elektromos rollerek nem minősülnek közlekedési járműnek a KRESZ szerint, így a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni ezen eszközök használata esetében is, mondta korábban Borbély Zoltán közlekedési szakjogász. A KRESZ egyértelműen meghatározza, hogy mi minősül járműnek, mutatott rá a szakember, ennek alapján az elektromos roller még a segédmotoros kerékpár kategóriájába sem fér bele, így az elektromos roller vezetője gyalogosnak minősül.

Ezek az elektromos közlekedési eszközök csak a kerékpárutakon közlekedhetnének, de a keskeny szélességű kerékpárutakon az előzésben is problémát okoznak, jegyezte meg a kormánybiztos. Jelenleg azt sem szabályozza A KRESZ, ha füldugóval zenét hallgatva közlekedünk az kerékpárúton, ezért ezen is változtatna Révész Máriusz, mert úgy látja, hogy ez nagyon balesetveszélyes.

Hosszú egyeztetések lesznek a KRESZ módosításáról, és ez a javaslat is elő fog kerülni.

- mondta a kormánybiztos, aki úgy véli, hogy az új KRESZ-csomag elfogadása akár hónapokig is eltarthat.

Önkormányzati rendelettel tiltották ki az ilyen eszközöket a járdákról Budapesten a belvárosban, és a budai várban, de csak a Lime hálózatában háromszáz e-roller bérelhető. Arra figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége, hogy a szabályozatlanság miatt baleset esetén ezekre az eszközökre nincs biztosítás.

Júniusban engedélyezték Németországban az e-rollereket, és motoros járműnek tekintik, vagyis ittas állapotban tilos azokkal közlekedni. A német rendőrség közölte, hogy a müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten mintegy 400 embert kaptak rajta, hogy részegen e-rollerezett, közülük 254-en emiatt elvesztették a jogosítványukat.