Eltűnt egy komplett tórendszer Magyarországon: videón a sokkoló látvány

HelloVidék 2019. november 4. 10:00
Teljesen eltűnt a debreceniek kedvelt kirándulóhelyén levő tórendszer. A fancsikai tavak medre kiszáradt, a halak elpusztultak, holott korábban nemzetközileg is ismert horgászhely volt. A vízügy szerint ez a tórendszer a környék belvízeiből töltődött, de már nem először tűnik el belőle a víz. A keleti-főcsatornából lehetne táplálni a tórendszert, de ennek költségeit egyelőre nem tudják biztosítani - hangzott el az ATV Híradójában.

A Debrecen mellett található Fancsikai-tavakba négy éve még egy tonnányi pontyot telepítettek abban bízva, hogy a tóban sokáig lehet majd horgászni. Mostanra azonban teljesen eltűnt a víz a mederből, mely már nem először történik meg. A kedvelt kirándulóhely teljesen kihalt, a kiszáradt mederben pedig döglött és vergődő halak tömegeivel találkozhatnak a látogatók. A vízügy tájékoztatása szerint a kiszáradás annak köszönhető, hogy nem rendelkezik természetes befolyóval a tórendszer, csupán a környező területeken található belvizek táplálják azt, aszályos időszakokban pedig annyira alacsony a belvíz, hogy a tóból is eltűnik a víz.

Nekem ez a szívügyem volt ez a tó. Nagyon sokat mentettem a tavat. Sokat próbáltam, hogy a víz benne maradjon. A környéket sokat tisztítottuk, a szemetet összeszedtük, sokat segítettük a hatóság munkáját. Amit el tudtunk emberileg követni, azt mi elkövettük.

- mondta Gál Barna József az ATV Híradónak. Ahogyan a portál fogalmazott, a vízügy szerint már vannak tervez arra vonatkozóan, hogy a keleti főcsatornával kössék össze a tórendszert, azonban a kiépítés és a szivattyúk miatt költséges az üzemeltetés. A vízügy abban bízik, hogy olyan uniós pályázatot fognak találni, amellyel megmenthetik a tórendszert és folyamatos vízpótlásra is lesz lehetőség.