Biztonságban a vonatokon: jól szerepelnek a MÁV testkamerái

HelloVidék 2020. január 3. 18:00
Beváltak a MÁV testkamerái, egyre több jegyvizsgáló használja önkéntes alapon, amelynek köszönhetően csökkentek a korábban olykor tettlegességig is fajuló attrocitások.

A jegyvizsgálók által önkéntes alapon használt testkamerákat a bántalmazások, támadások megelőzése és a korábban bekövetkezett események hatásainak csökkentése érdekében kezdték alkalmazni. A legtöbben a miskolci, debreceni, dombóvári térségben használják és az eddigi tapasztalatok alapján, azokon a vonatokon, amiken testkamerával dolgoztak a jegyvizsgálók az elmúlt hónapokban nem történt attrocitás.

A kamerák bevezetése óta egyre több jegyvizsgáló használta az eszközt és elmondásul alapján a Mobil Kamerás Rögzítő rendszerek használata láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság. Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát.

A vagyonvédelmi rendszerekre alapvetően érvényes, hogy már azok látható alkalmazása is visszatartó hatású. A MÁV-START várhatóan 2020 első felétől folytatja a testkamerák beszerzését az országszerte dolgozó kollégák javaslatai alapján.

Címlapkép: Getty Images