Ellenőrzik a határt a koronavírus miatt: ezeken a településeken vizsgálják az utazókat

MTI 2020. február 4. 17:02
A koronavírussal kapcsolatos rendőrségi feladatokról szóló tájékoztatón hangsúlyozták, hogy kiemelten ellenőrzik hat közúti határátkelőhelyen az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Mentőszolgálat közös munkával folyamatosan ellenőrzik Ártánd, Csanádpalota, Röszke, Tompa, Udvar és Letenye határátkelőhelyekhez érkező utasokat. A hat schengeni határátkelőhelyet a korábbi tapasztalatok alapján választották ki, mert ezeken át érkezhetnek leginkább kínai turistákat is szállító autóbuszok Magyarországra.

Az OMSZ szakképzett munkatársai érintés nélküli testhőmérővel végzik el az elsődleges vizsgálatot. Ha lázas az utas, akkor elkísérik egy elkülönítő helyiségbe. A további vizsgálatokat is az OMSZ munkatársai végzik, és ha kell, akkor a betegek fogadására felkészült egészségügyi intézménybe viszik a fertőzésgyanús utast.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a ferihegyi repülőtéren a Budapest Airporttal szerződött egészségügyi szolgálat végzi ezt az ellenőrzést. Hozzáfűzte, hogy az érintés nélküli lázmérők valamennyi határátkelőhelyen, a repülőtereken is rendelkezésre állnak. Az ORFK az ország összes határátkelőhelyén biztosítja a védőfelszerelést, például eldobható kesztyűt és szájmaszkot, kézfertőtlenítő szereket, és valamennyi szolgálatban lévő rendőrt figyelmeztetik a higiénés szabályok fokozott betartására.

Címlapkép: Getty Images