Döntött az önkormányzat: kivágják a balatonföldvári kikötő fáit

HelloVidék 2020. április 15. 11:04
A fenyőfák közül több is veszélyessé vált a szakértő felmérés szerint, ezért kell kivágni őket. Az önkormányzat azt ígéri, más helyen kellő mennyiségben pótolni fogja a fákat.

A napokban elkezdték kivágni Balatonföldvár kikötőjének fenyőfáit, szúrta ki a hirbalaton.hu. Az önkormányzat szerint öt darab fa két szakértő felmérése alapján veszélyessé vált, ezért kell kivágni őket. Erről a város közösségi oldalára is posztoltak - a bejegyzésben azt írják, a fák megmentése érekében egy civil szervezet is készíttetett egy szakvéleményt, ami lényegi tartalmát tekintve megegyezik az önkormányzat birtokában lévő dokumentummal.

A megvizsgált fák tekintetében egy fának az azonnali eltávolítását, a további három fának az 5-10 év alatt történő cseréjét javasolja. Mivel a fák jelen állapotukban veszélyeztetik az emberi életet és a műemléképületet (Csigaház) egyaránt, ezért kivágásuk nem tűr halasztást. A terület átrendezése, fejlesztése a közösségi tér kialakítása ezeket figyelembe véve történik majd meg. Az eltávolított fákat más helyen kellő mennyiségben pótolni fogja az önkormányzat

- ígérik.

Futó Zsófia, az önkormányzat sajtófelelőse elmondta: mivel az önkormányzat szakértője a másik szakértő által cserére javasolt fákat is veszélyesnek ítélte, mind az öt fenyőfát haladéktalanul kivágják.

Címlapkép: Getty Images