Ezek a hibák tönkretehetik a nyaralást: így készülhetünk fel a bajra

MTI 2020. június 15. 18:03
A nyári utazások alkalmával alapvető szükséglet a járművek megfelelő műszaki állapotának vizsgálata. A HTA szakembereinek listáját követve indulás előtt pontonként ellenőrizhetjük a legfontosabb problémákat.

A koronavírus miatti szigorú korlátozásokat lassan szerte Európában feloldják, egyre többen tervezgetik a nyaralást, a legtöbben autóval. A jármű megfelelő műszaki állapota alapvető szükséglet a nyári autós utazáshoz. Az abroncsok megfelelő állapota a kiindulópont, de emellett nem árt, ha indulás előtt pontonként ellenőrizzük a HTA szakemberei által ajánlott lista elemeit gépkocsinkon.

A szokásos szervizlátogatás/műszaki vizsga alkalmával sok mindenre figyelnek, de utazás előtt

  1. Takarítsuk meg a fényszórók felületét! Ez az egyszerű mozdulat nagyságrendekkel növelheti a belátható útszakasz hosszát. Ellenőrizzük a fényszórók, a féklámpák és az irányjelzők működését.
  2. Töltsük fel az ablakmosó folyadék tartályát, ha lehet "bogároldó" folyadékkal. Ellenőrizzük az olaj-, illetve a hűtővíz szintjét, és az akkumulátor töltöttségét.
  3. A klímafertőtlenítésen átesett autók légkondicionáló berendezését havonta egyszer abban az esetben is indítsuk be, ha nincs rá szükség; ezzel elkerülhető a rendszer bepenészesedése, és a tüdőgyulladást okozó baktériumtörzsek elszaporodása. A pollenszűrő cseréje nem nagy költség, és nem csupán a szálló virágportól védi az utasteret, de a levegőben keringő egyéb, szemmel nem látható apró szennyező anyagoktól is.
  4. Indulás előtt ellenőrizzük a gumiabroncsnyomást és az abroncsok állapotát is!

Címlapkép: Getty Images