Ez lehet a magyar autósok megmentője? Egyre többen használják, nagyon megéri

Pénzcentrum 2020. július 24. 10:04
Nap mint nap találkozunk az interneten sokkoló, elrettentő videókkal olyan közlekedési balesetekről, melyeket többnyire menetrögzítő kamerával rögzítettek az érintettek.

Egyre elterjedtebb Magyarországon az autós menetrögzítők használata: bár valóban hasznos lehet, ha bizonyítani kell valamilyen ügyben az igazunkat, de akár komoly bajba is kerülhetünk a felvételek miatt. Milyen jogszabályok vonatkoznak az ilyen eszközök használatára és a felvételek esetleges felhasználására? A kérdések megválaszolásában szakértő jogász segített a Pénzcentrumnak.

Bár ennek Oroszországban van kultúrája, de a magyar utakon is látni felvételeket: a hazai YouTube-világban talán a legismertebb ilyen felvételeket megosztó oldal a Budapesti Autósok Közössége. A felvételeken lehet szörnyülködni, vagy éppen nevetni, de az autós videóknak bizonyító erejük is van - nem véletlenül kötelező például a kamerázás Oroszországban. De mi a helyzet Magyarországon? Milyen jogszabályok vonatkoznak az ilyen eszközök használatára és a felvételek esetleges felhasználására? A kérdések megválaszolásában dr. Heinrich Renáta, a D.A.S. Jogszervíz jogásza segített a Pénzcentrumnak, aki azt mondta:

Hazánkban egyelőre számos olyan jelenségre nem adott maradéktalan megoldást a jogalkotás, melyek mára a mindennapjaink részévé váltak. Sok egyéb más mellett ilyen az elektromos rollerek térnyerése a közlekedésben, és bizony a menetrögzítő kamerák megjelenése is.

A szakértő szerint a rohamos technikai fejlődés sajnos megnehezíti azt, hogy minden új tényezőre száz százalékig pontos mégis gyors és adekvát reakciót kapjunk a törvényhozótól. Vannak azonban bizonyos szabályok, amelyeket mindenképp be kell tartanunk ahhoz, hogy ne sodorjuk önmagukat nagyobb bajba annál, amit el tudunk kerülni egy ilyen felvétel segítségével.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images