Vizsgálják a vidéki városban őrzött titokzatos csontokat: most kiderülhet az igazság

MTI 2021. február 10. 19:03
A városvezetés két feltételt szabott: a csontokat nem érheti maradandó károsodás, illetve a kutatás lezárása után maradéktalanul vissza kell kerülniük a csontoknak Székesfehérvárra.

Megadja az engedélyt Székesfehérvár városa a Romkert osszáriumában (csontház) található csontok genetikai vizsgálatára - jelentette be szerdán a város polgármestere, Cser-Palkovics András. A városvezető úgy fogalmazott, "minden városnak megvan a maga öröksége, azonban kevés város és közösség tudhat olyan történelmet és ezzel kötelezettségeket sajátjának, mint Székesfehérvár, amely a nemzet bölcsőjeként, annak történelmi fővárosaként őrzője és gondozója Magyarország páratlan és pótolhatatlan leleteinek és emlékeinek".

Mint kiderült, tavaly megkeresést kaptak a Magyarságkutató Intézettől a székesfehérvári osszáriumban található csontok genetikai kutatására és elemzésére vonatkozóan. Ezután alapos és átfogó konzultációt folytattak mind a Székesfehérvári Egyházmegye képviselőivel, mind a város régész, történész szakembereivel, valamint aprólékosan megvizsgálták az intézet kérelmét, s ezt követően arra jutottak, hogy megadják az engedélyt az osszáriumban található csontok genetikai kutatására.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb nyilvánosság megismerhesse a kutatások pontos részleteit, felkérte a Prosperis Alba Kutatóközpontot, hogy szervezzen nyilvános konferenciát a város és a Magyarságkutató Intézet szakértőinek bevonásával.

Címlapkép: Getty Images