Nem csak a saját bőrünket visszük vásárra: életveszélyes szokások a magyar utakon

HelloVidék 2022. június 10. 16:00
Mit csinálunk járművezetés közben, ami részben vagy teljesen elvonja figyelmünket a navigációról? Mi az, amiről nem is gondolnánk, hogy akadályoz minket a koncentrációban, mégis felelős lehet egy balesetért? A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) és a Hungarian Police Rallye Team Kft. közös, #közlekedjbiztonságosan kampánya, ami a biztonságos közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet, most választ ad ezekre a kérdésekre.

Vezetés közben rendkívül veszélyes a multitasking: mobilozunk, beszélgetünk, eszünk-iszunk, matatunk valami után vagy állítgatjuk a rádiót, miközben folyamatosan figyelnünk kell az útra, illetve az autó kezelésére is. Ezért összegyűjtöttük azokat a feladatokat, amik ráérnek azután, hogy kiszálltunk az autóból.

Kicsit készüljünk előre, az útvonaltervező alkalmazásban például még az elindulás előtt állítsuk be a címet, ha pedig telefonálnunk kell vezetés közben, a legjobb, ha kihangosítóra tesszük a készüléket, vagy olyan headsetet használunk, ami nem zárja ki teljesen a közlekedés zaját!

- javasolja Hoffer Zsolt.

Kevesen gondolnák ugyan, de a vezetés közbeni étel-vagy italfogyasztás is könnyen elvonja a figyelmet a közlekedésről. Ha megcsúszik az ember kezében egy szendvics, és leesik, vagy kiömlik a kávé, akkor azokra hirtelen kell reagálunk, úgy, hogy közben egy kézzel fogjuk a kormánykereket. Ez egyáltalán nem biztonságos, sőt az egykezes kormányfogás akár balesetveszélyes manővert eredményezhet!

Az étkezés idejére álljunk meg, ez garantálja ugyanis a teljesen biztonságos közlekedést. Kiemelten balesetveszélyes, ha a forró italt magunkra öntjük, hiszen ilyenkor az ember megugrik, elránthatja a kormányt. Ha mindenképp kocsiban szeretnénk italt fogyasztani, használjuk az erre alkalmas utazóbögréket, és csak addig tartsuk a kezünkben, amíg kortyolunk!

- tanácsolja Hoffer Zsolt.

Látható, hogy rengeteg külső hatás ér minket vezetés közben, amelyek megnehezítik a közlekedést, elvonják a figyelmünket, ezért lehetőség szerint mindig törekedjünk arra, hogy vezetés közben a biztonságot tartsuk szem előtt.

Címlapkép: Getty Images