Ezen a vidéki településen pihennek a tehetős magyarok: messze a Balaton, mégis rengetegen vesznek nyaralót

HelloVidék 2022. június 15. 06:25
Búbánatvölgyben főleg üdülők és családi házak állnak, közösségi célú épület nincs a területen. A városrészbe egyre többen költöznek a természetközeli környezet miatt. Mostanra összességében elmondható, hogy a környék rendkívüli módon felértékelődött az ingatlanpiacon. Ráadásul az elmúlt évhez képest majdnem 40%-kal drágultak itt az ingatlanárak. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogy mennyiért lehet házat venni itt, a természethez közel. Illetve, aki nem teheti meg, annak mennyibe kerülne egy családi nyaralás ezen a különleges környéken.

Búbánatvölgy a Szamár-hegy és a Hosszú-hegy közötti völgyben húzódik észak-déli irányban a Duna–Ipoly Nemzeti Park határán. Északról a 11-es főút és a Duna határolja. A központi belterülettől körülbelül 5 kilométerre keletre fekszik. A Szamárhegy és a Kerektó városrésszel együtt teljesen körbeöleli a 307 méter magas Szamár-hegyet (eredeti nevén Zarmárd-hegyet). A három városrész közül Búbánatvölgy a legkisebb.

Búbánatvölgyben főleg üdülők és családi házak állnak, közösségi célú épület nincs a területen. A városrészbe egyre többen költöznek a természetközeli környezet miatt. A 2001-es népszámlálási adatok szerint Búbánatvölgynek 20 állandó lakosa volt, és 8 lakás, valamint 75 nem lakott üdülő állt a területen. A 2011-es népszámlálás idején a lakosok száma 100 főre emelkedett, a lakások száma pedig 39-re.

Mostanra összességében elmondható, hogy a Búbánatvölgy rendkívüli módon felértékelődött az ingatlanpiacon. Az Ingatlan.com elemzője szerint, az elmúlt évhez képest ráadásul majdnem 40%-kal drágultak az árak.

Forrás: Ingatlan.com

Érdekes módon ez egy olyan rejtett kincse a hazai ingatlanpiacnak, amit a koronavírus-járvány lecsengését követően fedeztek fel a vevők. Igaz, a búbánatvölgyi ingatlanok iránti kereslet 2019-ben volt a csúcson, amiben nagy szerepe lehet annak is, hogy akkor sokkal több eladó ingatlan szerepelt a kínálatban, illetve ezeknek az ára is jóval kedvezőbb volt

- mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Forrás: Ingatlan.com

Ennek mentén megnéztük a Búbánatvölgyben található eladó ingatlanokat, miket kínálnak és milyen áron. A portál kínálatában a következő árakat láthatjuk:

  • A legolcsóbb ingatlan egy, a kerektóhoz közeli faházas nyaraló. Ennek ára 13,5 millió forint.
  • Ezt követi egy felújítandó kertes ház, melynek ára 29 millió forint.
  • Találunk itt egy teljesen felújított, kis tavak szomszédságában fekvő családi házat is, 35 millió forintért.
  • Ezután jön egy családi ház, óriási, panorámás teraszokkal, hatalmas kerttel, melynek ára 45 millió forint.
  • Van még itt eladó többszintes családi ház is, melynek ára 49,9 millió forint.
  • Találunk a kínálat között egy panorámás, nyeles telken álló két lakásos családi házat is, ennek ára 57 millió forint.
  • De van itt több szintes, teljesen felújított, azonnal költözhető családi ház is, melynek ára 58 millió forint.

Turiztikai szempontból is felkapottnak számít

A Szallas.hu portál arról számolt be a HelloVidéknek, hogy az esztergomi Búbánatvölgyben 8 szállásadó partnerük található, köztük egy 4 csillagos, 156 férőhelyes hotel, egy 64 férőhelyes panzió és 6 apartman, amelyek összesen 43 főt képesek vendégül látni.

Foglalási adataik alapján erre a 8 szállásra 2019-hez képest 70%-kal több foglalás érkezett be az idei évre, míg Esztergom minden szállását nézve ez az adat 44%. Azért 2019-hez hasonlítják, mert 2020 és 2021 nem fest releváns képet a járványhelyzet miatti korlátozások végett. 2019 viszont a maga idejében rekordév volt, így az idei növekedés is kiemelkedőnek számít. Esztergomban összesen 51 db foglalható szállásuk van, a búbánatvölgyi szállásokra az esztergomi foglalások 20%-a szól jelenleg.

A portál adatai szerint az előfoglalás tekintetében a július és az augusztus a legnépszerűbbek ezen a környéken, néhány nyaraló szinte már most teltházas erre az időszakra, de a hotelben is vannak már teltházas hétvégék a nyilvános foglaltsági naptáruk szerint. Mint mondták, árazásban nem látnak számottevő különbséget a régióhoz képest.

Persze megnéztük a konkrét árakat is a listaoldalon, ennek alapján a következőket látjuk:

  • Egy négy fős családnak, két éjszakára, ellátás nélkül a Kékház Apartmanban 39 000 forintba kerül.
  • Egy négy fős család számára két éjszaka, egy hosszú hétvégére, reggelivel a Kerektó Vadászház és Vendégházban 52 000 forint.
  • Egy négy fős családnak, egy éjszakára, hétvégére a Bellevue Hotel Esztergomban 91 900 forint.

Címlapkép: Getty Images