Erről a legtöbb hazai autós nem is tud: milliós bírság jár ezért idén ősszel az utakon

HelloVidék 2022. szeptember 5. 15:01
Szeptember elején veszi kezdetét a gímszarvas nász, azaz szarvasbőgés. Az ország nyugati, déli részein indul el ez az időszak, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul. Érdemes fokozottabban figyelni az erdő széli utakon is, és lehetőleg kerüljük el az olyan erdei túraútvonalakat, amelyeken zavarhatnánk a nászt!

A gímszarvas nász idejére a Mecsekerdő Zrt. szeptember 30-ig minden nap 16 órától reggel 9 óráig részleges erdőlátogatási korlátozást rendel el, ezért kérik, hogy ebben az időszakban csak napközben reggel 9 és délután 4 óra között látogassák a felsorolt területeket:

  • Szigetvári Erdészet sasréti és szentegáti vadászterület,
  • Sásdi Erdészet kisvaszari vadászterület,
  • Árpádtetői Erdészet hetvehelyi (Nyugat-Mecsek)
  • Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei (Kelet-Mecsek) vadászterület

A szakemberek a Bakony területén szintén arra kérik a túrázókat, hogy nappal 9 és 16 óra között látogassák az erdőket kizárólag a kijelölt útvonalakon - írja a Keszthelyi TV.

Az erdős, ligetes, bokros tájakon, valamint a környező utakon fontos az elővigyázatosság a gímszarvas nász idején. Ekkor ugyanis a szarvasok jóval izgatottabbak, aktívabbak, és a csökkent veszélyérzetük miatt gyakrabban kiszaladhatnak az utakra.

Ilyen esetben a 112-es számon kérjünk segítséget, és ne nyúljunk az állathoz, mert az még rúghat, haraphat, az agancsával súlyos sérülést okozhat. Szürkülettől érdemes mérsékelni a sebességet, és lassítani, ha vadat látunk.

Fontos! Az elütött állatot semmiképp se vigyük haza, mert az lopásnak minősül: egy őz értéke például átlagosan 200-300 ezer forint, de ez az összeg akár az egymillió forintot is meghaladhatja, ennyire büntethetnek meg minket, ha autónkban találnak rá a tetemre. De ne hagyjuk el a helyszínt sem, ugyanis ilyen esetben rendőrt kell hívni, mivel a vadbaleset is közúti balesetnek minősül.

Címlapkép: Getty Images