Őrület, milyen népszerű ez a magyar vidék: mutatjuk, mit rejteget februárban

Dubóczky Krisztina 2023. február 18. 14:14

A Tokaj-Nyíregyháza turisztikai térség megkapó természeti szépségét ezeréves történelmi múlt, kulturális emlékek és szakrális zarándokhelyek teszik teljessé. Nem véletlenül az ország egyik leglátogatottabb régiója lett 2022-ben a hivatalos vendégéjszakák száma alapján. Télen is rendkívüli programokkal és látnivalókkal hívogat a térség: termálvizekben ejtőzhetünk, a borok királyát kortyolhatjuk, hogy felmelegedjünk a hűvösebb napokon. Ráadásul újranyitott a vidék legnépszerűbb élményfürdője is az év eleji leállás után, de a megye második legnagyobb településének a fürdője is elnyerte idén a gyógyvíz minősítést, ami miatt külön érdemes felkeresni. Mutatjuk, mi az, amit erre járva semmiképp nem hagyhatunk ki.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől. Magyarország több térsége viszont rekordot döntött, és túl is szárnyalta a 2019-es év vendégforgalmát. 2021-hez képest pedig másfélszeresére bővültek a szálláshelyi bevételek. Tavaly szinte teljesen visszaépült, és sikeres évet zárt a turizmus Magyarországon, és idén akár a 2019. évi rekord beállítása sem elképzelhetetlen. Guller Zoltán, az MTÜ elnöke kiemelte:

az év egészében a turizmus teljesítménye országos szinten a vendégéjszakákban még nem vitte át, de már súrolta a 2019-es álomhatárt. Magyarország több térsége viszont már 2022-ben túlszárnyalta a rekordév vendégforgalmát.

Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térségben például 30%-kal, Gyula és térségében 8%-kal, Pécs-Villány térségében 6%-kal, Budapest környéke térségében 5%-kal sikerült felülmúlni a 2019-es eredményeket. Az első számú belföldi úticélunknak számító Balatonnál is 1%-kal a 2019-es érték felett alakult az összesített vendégéjszakák száma. A magyar vendégek elsősorban vidéken élénkítik a vendégforgalmat, így a vendégéjszakák 57%-át a hazai utazók adták. Ugyanakkor a nemzetközi turizmus is felzárkózott.

Az ágazat sikerei a bevételekben is megmutatkoztak. A szálláshelyek tavalyi, 668 milliárd Ft-os összes bevétele az átlagos inflációt is figyelembe véve 583,4 milliárd Ft-nak felel meg. Ez 2021-hez képest reálértéken 52%-os bővülést jelent. A NAV online-kassza adatai alapján 2022-ben a vendéglátás árbevétele 1490 Mrd forintot tett ki. Ez reálértéken is 24%-kal haladja meg a 2021-es adatokat, olvasható az MTÜ közleményében.

A mobilcella adatok alapján kiemelkedő az egynapos látogatások száma a nyíregyházi Sóstógyógyfürdőnél, ahová a térségbe látogatók több mint fele ellátogat, a tokaji Nagy-Kopasz TV toronynál, Tokajban és a tokaji vízitúraközpont megállóhelynél, valamint a sárospataki Rákóczi-várnál. Az ide látogató turisták 90%-a megfordul ezen látványosságok egyikénél. Belföldi egynapos látogatásokra legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyéből érkeznek, de sokan keresik fel Budapestről és Pest megyéből is. A külföldről érkezőket tekintve a legtöbben Romániából, Lengyelországból, Ukrajnából, Szlovákiából és Németországból érkeznek a térségbe

- mondta el az MTÜ munkatársa korábban a HelloVidéknek.

A Tokaj-Nyíregyháza turisztikai térség egyik tengelye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, Nyíregyháza, a maga páratlan látnivalóival.

Nyíregyháza - Sóstó

A névadó 9,5 hektár területű, két részre osztott, sós vizű szikes tó átlagos mélysége 1,5 méter, a sok oldott sót tartalmazó nátrium-kloridos termálvíz, amely a brómos, jódos ásványvizek csoportjába sorolható, gyógyvízzé minősített termálvíz kiválóan alkalmas gerincbetegségek, reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítésére, rehabilitáció és utókezelés esetén.

A tóban nemcsak fürdőzni, hanem csónakázni, vízibiciklizni és horgászni is lehet, valamint a sportkedvelők futópályán élhetik ki mozgás iránti szenvedélyüket. Erdei tornapálya, több modern, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakozást nyújtó játszótér, esőbeállók, szalonnasütő helyek, sétányok várják itt a kirándulókat. Az országos hírű gyógy- és termálfürdő, valamint hazánk legszebb állatparkja már csak hab a tortán. Az erdőt külön is kedveltté teszi tavasszal a híresen intenzív akácillat, és egy botanikai érdekesség: a tóparti sétányon látható hársfa nyírségi fajtaváltozata.

Itt van a világ legritkább állatainak otthont adó Nyíregyházi Állatpark is, ahol több mint 5000 állat között sétálhatunk. Az Aquarius Élmény- és Parkfürdő egész évben vár, ahol az élmény-, termál-, gyermek- és szaunavilágban az egész család felfrissülhet télen is, a kinti termálmedencékből a gyönyörű csillagos eget, a havas téli tájat is megcsodálhatjuk. 2013-ban nyílt meg az Aquarius Fürdőgyógyászat, ahol luxus körülmények között regenerálódhatunk. A tófürdőben nyáron élvezhetjük a sós víz jótékony hatását, de termálmedence is található a szabad ég alatt a strandkomplexum területén. Ilyenkor télen viszont az Aquarius fürdőkomplexum hívogat számos medencéjével, gyógy- és termálvizével. Miután 2023 elején karbantartási munkák miatt bezárt, február 3-tól újra várja a látogatókat.

Aquarius Élményfürdő

A vendégek a termálvilág szolgáltatásait igénybe véve pihenhetnek, regenerálódhatnak, ahol beltéri és kültéri gyógyvizes medencék, pezsgőágy, szaunavilág, Kneipp-medence, és pezsgőfürdő is található. Az élményvilágban hullámmedence, vízfüggöny, barlanggal készült vadvízi sodrófolyosó, és különböző óriáscsúszdák várják a vízi élmények szerelmeseit.

A legkisebbeket medencékkel, csúszdákkal, Inka romtemplommal, kincses szigettel és egyéb élményelemekkel kiegészített mesés gyermekvilág várja.

A törzsvendégeknek nem kell aggódniuk, természetesen figyelembe vesszük a karbantartás időtartamát, így az Aquarius Élményfürdőbe szóló, korábban megváltott belépőjegyek, fürdőbérletek, és ajándékutalványok érvényességi ideje egy hónappal automatikusan meghosszabbodik, a meghosszabbítást az Aquarius pénztáraiban végzik el kollégáink.

Ez történt a fürdőkomplexumban a karbantartás alatt

A rendelkezésünkre álló szűk egy hónap alatt elvégeztek minden olyan munkát, melyek a kényelmesebb, és biztonságosabb fürdőzést, vagy épp az esztétikumot szolgálják az alábbiak szerint:

  • valamennyi medence teljes vízcseréje, a vízgépészeti rendszerek, tározók tisztítása, fertőtlenítése, a termálkutak karbantartása, kiegyenlítő tartályok fertőtlenítése, karbantartása
  • medencék teljes körű tisztítása, csempe- és fugahibák javítása
  • medenceterek szükség szerinti festési-, burkolási munkái
  • gyermekvilág designfestés javítása, tartópillérek burkolása, a központi medencefalak gumiborítást kaptak
  • gyermekvilág túlfolyó meder szigetelése
  • külső termálmedence teljes medencefej javítás, újraburkolás, befúvók javítása, szivattyú korszerűsítés
  • közlekedőterek burkolati hibáinak javítása
  • csúszdák átvizsgálása, szükség szerinti javítása
  • magasan elhelyezkedő elemek tisztítása, portalanítása alpin technikával
  • világítástechnikai karbantartások és korszerűsítések
  • a finn szauna teljes körű felújítása, a falburkolatok, ülőfelületek, és az ülőfelületek tartószerkezetének teljes cseréjével. A szaunakályhák szükség szerinti karbantartása is megtörtént, így egy teljesen új finn szauna fogadja a vendégeket
  • külső poolbár pultfelület átalakítása, burkolása
  • belső bár frontfelületének újraburkolása

Az élményfürdőbe a belépőjegy ára idén emelkedett, a felnőtt belépőjegy 6900 Ft, nyíregyházi lakosoknak 4500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 5500 Ft, helyi lakosoknak 3500 Ft, nyugdíjasoknak a hét első munkanapján 3600 Ft a kedvezményes fürdőbelépő, míg a helyi lakosoknak ebben az esetben is olcsóbb, 2100 Ft.

Mátészalka is büszkélkedhet gyógyvízzel 2023-ban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye második legnagyobb városa idén januárban megkapta a 2023-as év első gyógyvízminősítését: a Mátészalkai Városi Uszoda és Strandfürdő büszkélkedhet ezzel a címmel is immár. Az orvosi vizsgálatok alapján a gyógyvíz csípő- és térdizületi arthrosisban szenvedő betegeknél, a gerinc, valamint az ízületek degeneratív, kopásos megbetegedéseire és a gyulladásos megbetegedésekre is javasolt.

A gyönyörű környezetben található Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő több medencével, wellness szolgáltatásokkal és gyógyhatású termálvízzel várja kedves vendégeit. A román és ukrán határ közelében elhelyezkedő Mátészalka kellemes, nyugodt környezetben található. A kisváros kiváló fürdőzési és gasztronómiai lehetőségeket tartogat a látogatók számára. Az irodalmi és történelmi emlékekben gazdag szatmár-beregi táj kitűnő kiránduló hely.

A fürdő termálvize gyógyvíz minősítésű, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság 66/Gyf-2006. számú határozata „Szatmár Kincse” néven gyógyvízzé nyilvánította. A 950 méter mélyről feltörő 58 fokos víz a termálmedencében 32 fokos. A nátrium-hidrogénkarbonátokban gazdag víz alkalmas mozgásszervi megbetegedések, a gerinc és az ízületek degeneratív (kopásos) megbetegdéseinek kezelésére.

A jegyárak barátiak: a felnőtt belépőjegy 2500 Ft, helyi lakosoknak 2000 Ft, a diák és nyugdíjas belépő 2200 Ft, helyieknek 1700 Ft.

Tokaj térsége a borturizmus fellegvára, de van itt más is

Ha a Tokaji borvidék hamisítatlan hangulatát szeretnéd megismerni, ne hagyd ki a dűlőtúrát, melyet ma már számos pincészet indít. Tokaj-Hegyalja több száz vulkáni eredetű dombon fekszik, így a festői kilátás is garantált. Útközben kóstold meg a tokaji aszút is, melynek világszerte csodájára járnak, legutóbb egy mexikói hipermarket polcain fedeztük fel hazánk eme büszkeségét.

Száguldozhatsz a hegyek között

A Szár-hegy és a Magas-hegy közötti 1036 méteres kötélpályán 80 km/h-s sebességgel csúszhat le. A Magyarországon egyedülálló létesítményhez hasonlót Európában is csak az alpesi területeken találni. A különböző kalandpályákat és mászófalakat is kipróbálhatja, bobszánkóval száguldhat az ország leghosszabb és leggyorsabb pályáján, és a három sípálya egyikén akár a havas időszakon kívül is síelhet a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkban.

Igazi kuriózum ez a vár

A boldogkői vár messzire kinyúló, meredek sziklagerince remek hely a vidám szelfik készítéséhez. A majdnem ezeréves múltra visszatekintő erődítmény a magyar történelem és egy szívmelengető ősi monda szerves részévé is vált az elmúlt évszázadok során. A történet szerint IV. Béla király bízott meg egy aszalómestert a vár megépíttetésével hálából, amiért elbújtatta őt a tatárok elől. A mester hét lánya is segített a munkálatokban, ezért a király róluk nevezte el a várat Boldogkőnek, hiszen e „hét tündér” itt volt a legboldogabb.

Várakban itt nincs hiány

A Zemplénben rengeteg történelmi zarándokhely található, itt áll többek között Regéc vára, de a füzéri vár is itt magasodik, ahogy a reneszánsz műemlék vár is csalogat Sárospatakon: a híres Rákóczi-vár a Bodrog partján emelkedik, impozáns környezetben. Magyarország egyik leghíresebb vára, hazánk legnagyszerűbb késő reneszánsz műemlékei közé tartozik, egyben az ország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye. Az épületben kialakított Rákóczi-kiállítás 2003-ban az Év Múzeuma díjat is megkapta. Habár alapjait majdnem ezer éve helyezték le, virágkorát a 17. században élte, amikor a Rákóczi-szabadságharc centrumává vált. A fordulatokkal teli történelem emlékezetét a nyugalmas természet egyensúlyozza, ami kellemes sétát ígér.

Füzér vára

Magyarország hét természeti csodájának egyikén, a Várhegyen magasodik Füzér vára. A meredek vulkáni kúpon álló vár hazánk egyik leglátványosabb erődítménye, és egyik legrégebbi építménye is. A reneszánsz és a romantika vonásait is magán viselő vár egyik kiemelkedő látnivalója a színpompás mozaiküveges kápolna.

Magyarország legszebb természeti csodája télen is hívogat: ez a Megyer-hegyi tengerszem

A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot itt.

A tó legnagyobb mélysége 6,5 méter, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A lélegzetelállító szépségű tavacskát a Malomkő tanösvényen keresztül közelíthetjük meg. A tájékoztató táblák részletes ismertetést adnak a természeti jelenség kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről, a bányászatról, a terület élővilágáról. A csapadékvíz felgyülemlésével kialakult tengerszem sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeivel egyedülálló jelentőségű, védett terület. A bányaőr barlangja, a sziklába vájt egykori kovácsműhely, a kibányászott malomkövek és az elszállításukra kivágott "kanyon" szintén érdekes látványt nyújtanak.

A Tengerszem, a kilátó és a Malomkő tanösvény egész évben szabadon látogatható. A Bányaközpont (via ferrata szett bérlés), az őrlőműhely és a Ciróka pihenőpark büféje márciustól októberig minden nap 10.00 - 18.00, november és február között csütörtöktől vasárnapig 10.00 és 16.00 óra között várja a látogatókat.

Krisztus áldó kezei alatt megpihenni

Kétségkívül a tokaji borvidék egyik leglenyűgözőbb látványossága a Tarcalt megkoronázó Áldó Krisztus szobor. Magyarország legnagyobb Jézus szobra mellett állva fenséges körpanorámának lehet szemtanúja a végtelennek tűnő szőlős, valamint a Kopasz-hegybe vájt bányató látványával megfűszerezve.

Címlapkép: Getty Images