Döbbenet: ebből a régióból vándorol a legtöbb magyar Ausztriába dolgozni

HelloVidék 2023. március 9. 09:09

Olyan sokan járnak már Ausztriába dolgozni, hogy az Eurostat 2019-es adatai szerint csak két másik ország volt, ahonnan többen járnak át munka miatt a szomszédos országba. Az akkor 56 ezer minden nap Ausztriába ingázó magyarnál csak a 93 ezer Luxemburgba ingázó francia és 122 ezer Németországba ingázó lengyel volt több - számolt be róla a G7.

Mint írják, a magyarok körében azóta még népszerűbb lett az ausztriai munkavállalás. Hozzátették, az osztrák minisztériumi adatok szerint az ingázó magyar munkavállalók száma a 2020-as 39,8 ezerről 2022-re átlagosan 49,3 ezerre emelkedett. Ami még megdöbbentő adat, hogy a legfrissebb, 2021-re vonatkozó uniós adatbázis szerint

a nyugat-magyarországiak ingázása európai szinten is kiemelkedő. Csupán öt másik európai régióban vállalnak többen másik országban munkát.

A magyarok az uniós átlagnál kétszer mobilisabbak, minden ötvenötödik magyar más uniós országban dolgozik. Nem meglepő tehát az az adat sem, hogy a magyar ingázók száma és aránya a többi kelet-közép-európai országhoz képest is kimagasló. Hogy hova ingáznak még? Miért és milyen területeken telepednek le leginkább a magyarok? A G7 teljes cikkében még több érdekességet olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images