Bekeményítettek a pécsi buszsofőrök: ilyen béremelést alkudtak ki maguknak

MTI 2023. március 23. 09:09

Megszületett a bérmegállapodás a pécsi közösségi közlekedési feladatait ellátó Tüke Busz Zrt. és a cégnél dolgozókat tömörítő szakszervezetek között szerdán. A sofőrhiány miatt egyes járatok ritkábban közlekednek áprilistól.

A pécsi önkormányzat, a Tüke Busz Zrt. százszázalékos tulajdonosa az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a sofőrök alapórabére egységesen ötödével emelkedik, míg a forgalomirányításban tizenöt, az egyéb munkakörökben tizennégy százalékos differenciált bérfejlesztés lesz.

A megállapodás értelmében így a Tüke Busz Zrt. buszvezetőinek alapórabére 1500 forintról 1800 forintra emelkedik és egységessé vált a szolgálati idő arányában a sofőröknek járó bérkiegészítés is, ami azt jelenti, hogy az új belépőknek magasabb jövedelmet tud adni a cég, és a néhány éve már ott dolgozó sofőrök bére is az átlagnál nagyobb mértékben emelkedik. A formaruha viselésére kötelezett munkatársak évi ruhapénze a megállapodás szerint 33 százalékkal emelkedik, így eléri a 40 ezer forintot

- írták.

A közlekedőket érintő döntéseket is hoztak: a délelőtti, délutáni és késő esti időszakban egyes járatok ritkábban közlekednek, egy vonal szüneteltetését fenntartják, illetve egy másik viszonylaton járatokat törölnek április 6-ától

- közölte az önkormányzati szakbizottság döntését ismertetve a helyhatóság.

A járatritkításokat a közlemény szerint azért rendelik el, hogy mérséklődjön a cégnél fennálló sofőrhiány, a jövőben tartalék járművezetők álljanak rendelkezésre, így tartható legyen a menetrend, és ne maradjanak ki járatok.

Címlapkép: Getty Images